Les famílies catalanes han adoptat 15.707 infants des del 1998

Nens i nenes adoptats expliquen la seva experiència a la 6a Jornada de Postadopció de l'Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció


Les famílies catalanes han adoptat 15.707 infants des del 1998, quan es va crear l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció (ICAA), 13.506 dels quals a través d’adopció internacional. L’any que més infants es van donar en adopció va ser el 2004. Hi va haver 1.562 adopcions internacionals i 121 de nacionals. L’any passat a Catalunya hi va haver 153 adopcions internacionals i 62 de nacionals. Així ho ha explicat l’ICAA en la 6a Jornada de Postadopció, que va tenir lloc fa tan sols una setmana.

Amb l’objectiu de generar un espai de reflexió i compartir experiències entre joves adoptats, famílies i professionals de l’àmbit, la trobada ha abordat el fet adoptiu des de la vivència del propi adoptat, a través de joves que han compartit la seva experiència de vida. Com són la recerca dels orígens i com es viuen les diferències en l’adopció?

Les dues taules rodones han estat protagonitzades per joves que han explicat les seves experiències en primera persona. Enguany, la jornada ha estat dissenyada posant el jove al centre ja que actualment els infants que van ser adoptats durant els primers anys dels 2000, moment àlgid de l’adopció internacional a casa nostra, són adolescents i joves.

La Manju Garcia ha estat un dels testimonis que han participat en la jornada. Garcia ha explicat que va venir a Catalunya procedent del Nepal quan tenia cinc anys i ha narrat la seva emotiva experiència de viatjar amb la seva mare adoptiva al seu país de naixement per conèixer la seva mare biològica.

Així mateix, l’Eduard Domènech ha explicat el seu testimoni: “Els meus pares em van explicar tot des del primer moment i m'han fet veure que, si volia fer recerca d'origen, em farien costat". “L'adopció era un tema que no existia. Jo no en parlava. Els meus pares no en parlaven. Quan n'hem parlat, he vist que no era tan terrible", ha completat L’Helena Casas, que també ha explicat com va afrontar ella en procés d’adopció.

Un espai per reflexionar sobre la criança

L’espai d’atenció postadoptiva de l’ICAA va ser creat l’any 2005, com un servei públic i gratuït, d’assessorament i orientació psicològica i educativa per a totes aquelles famílies adoptives o persones adoptades que ho requereixin.

S’atenen consultes a nivell individual o familiar per donar suport a les necessitats que planteja la criança i l’educació d’un fill adoptat. Des de la seva creació ja s’ha atès a gairebé 2.000 famílies. Així també de manera periòdica s’organitzen grups de pares i mares i  jornades de reflexió com la d’enguany.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article