L'Institut Català de la Salut i Metges de Catalunya acosten posicions, però la vaga es manté

El Govern preveu un conjunt de mesures de 100 milions d'euros que permeti acontentar els metges


L'Institut Català de la Salut i Metges de Catalunya s’han reunit per tercer cop aquesta setmana i han acostat posicions, però, tot i que l’acord és a tocar, la vaga, de moment, no es desconvoca. Per mirar d’acontentar el col·lectiu de metges de la sanitat pública, el Govern preveu un conjunt de mesures de 100 milions d'euros que permetin desconvocar la vaga a la sanitat pública.

La reunió de la passada matinada va servir per acostar posicions però l'aturada s'ha mantingut per tercer dia consecutiu. L'ICS es va presentar a la reunió d'aquest dimarts amb una nova proposta que es basava en la reducció de la població assignada que té cadascun dels professionals, el que portaria a una càrrega de treball menor per als metges.

Metges de Catalunya va demanar analitzar un informe de càrregues de treball de cada centre per analitzar si d'aquesta manera les visites podrien durar un mínim de 12 minuts. L'ICS els havia de lliurar l'informe aquest dimecres.

En una entrevista a Ràdio Tele Taxi, el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha assegurat que s'han previst un conjunt de mesures que superen 100 milions d’euros per al personal sanitari a l'atenció primària.

Un acord cada vegada més proper

El president de Metges de Catalunya, Jordi Cruz, ha assegurat que és “molt probable” i fins i tot “més que probable” que es pugui desconvocar la vaga a l'atenció primària de l'ICS aviat i que es mantingui a la concertada. Malgrat que ha reconegut que la negociació a la primària de l'ICS està “bastant avançada”, Cruz ha subratllat que encara no s'ha assolit cap acord en el punt que consideren més important, la limitació de visites diàries a pacients. Pel que fa a la negociació de la concertada, el president de Metges de Catalunya ha assegurat que estan "a les beceroles" i ha remarcat la necessitat de resoldre "tot alhora.

“No pot ser que la concertada tingui condicions diferents”, ha apuntat durant la concentració dels metges en vaga davant del Parlament. Cruz ha explicat que l'ICS ja els ha entregat l'informe sobre la càrrega assistencial al qual s'havia compromès durant la reunió de mediació d'aquest dimarts i que l'estan “estudiant”. A més, ha apuntat que estan pendents que se'ls citi a una nova reunió de mediació.

El president de Metges de Catalunya ha assegurat que la limitació de visites a pacients continua sent el principal obstacle per desconvocar la vaga. Cruz ha reconegut que l'ICS veu amb bons ulls el fet que siguin entre 25 i 28 les atencions diàries, però “amb matisos”. Segons ha explicat, l’ICS no vol posar cap límit al nombre de visites, fet que faria que els metges haguessin d'atendre totes les persones que arribin.

Demana més inversió en sanitat

Cruz ha demanat al Govern i a tots els grups parlamentaris que el nou pressupost tingui la dotació més alta de la història en sanitat. En aquest sentit, ha demanat al president de la Generalitat, Quim Torra, que l’“empatia” que els va expressar es tradueixi en “coses pràctiques”. “Reclamem poder atendre dignament la ciutadania”, ha dit. Després de la concentració davant del Parlament, representants del col·lectiu de metges s'han reunit amb representants de tots els grups parlamentaris.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article