L'Hospital Clínic atén cada any més de 200 persones de nova infecció per VIH

En 1.100 enquestes anònimes realitzades el 2017 a la Unitat de VIH del Clínic, el 43% dels pacients va reconèixer haver pres drogues en el context de sexe


La Unitat de VIH-SIDA de l’Hospital Clínic atén 200 persones de nova infecció pel virus del VIH cada any. Això es deu, en part, a noves modalitats de conducta social com el Chemsex, la combinació de relacions sexuals amb l’ús de determinades drogues per potenciar i perllongar la relació.

Aquesta pràctica d’alt risc pot derivar en malalties de transmissió sexual, com la sífilis o el VIH, o problemes psicològics i psiquiàtrics greus.

Segons ONUSIDA, hi ha 76 milions de persones infectades per VIH i 35 milions de persones han mort de sida. En l’actualitat, 38 milions de persones viuen amb el VIH. A l’actualitat a Occident hi ha uns 2,5 milions de persones infectades i 80.000 noves infecciones cada any, de les que més de 3.000 tenen lloc a Espanya i 800 a Catalunya. Per tant, malgrat els nous tractaments, l’epidèmia no està controlada i en els darrers 15-20 anys el nombre de noves infecciones no ha variat de manera significativa, cosa que indica que s’han de prendre noves mesures per al control de l’epidèmia.

A la Unitat de VIH de l’Hospital Clínic s’atenen 6.500 persones, de les quals 6.000 són pacients en tractament infectats per VIH. Cada any se sumen més de 200 persones de nova infecció, majoritàriament homes que tenen sexe amb homes. “Aquesta taxa de noves infeccions és la mateixa que fa 10-20 anys, tot i les millores en els tractaments i la informació que es té sobre la malaltia”, explica Josep Mallolas, cap de la Unitat de VIH-SIDA de l’Hospital Clínic. “En gran part es deu a noves modalitats de conducta social que actuen com a detonant d’un augment clar de la incidència de malalties de transmissió sexual, algunes tractables, com la sífilis, però d’altres que no tenen tractament curatiu com la infecció per VIH”, afegeix.

L’any 2017, la Unitat de VIH del Clínic va realitzar 1.100 enquestes epidemiològiques anònimes a pacients amb VIH que venien a la consulta. A la pregunta de si havien pres algun tipus de droga en el context de sexe, el 43% van reconèixer haver-ho fet i el 25% ja prenia metamfetamina, mefedrona o GHB.

És per aquest motiu que el Clínic ha posat en marxa un programa per identificar persones que practiquen Chemsex, donat que aquesta barreja d’ús de drogues i relacions sexuals sovint no es viu com un problema i no acostuma a ser motiu de consulta.

Equip multidisciplinar

En el programa hi participa un equip multidisciplinar format per metges i infermeres de la Unitat de VIH i d’Urgències, psicòlegs i psiquiatres. Quan es detecta un cas, es realitza una visita mèdica completa, es fa un anàlisi per identificar malalties de transmissió sexual i, segons el resultat, es proposa una derivació al psicòleg i/o psiquiatra. “Les persones que practiquen Chemsex venen amb un altre problema mèdic, com malalties de transmissió sexual o intoxicacions. Quan se’ls proposen mesures, sovint et diuen que estan bé, que no hi ha cap problema”, assenyala el Dr. Mallolas.

Actualitzar els coneixements sobre la infecció per VIH

La Unitat de VIH de l’Hospital Clínic coordina les Jornades Nacionals d’Actualització en VIH, que se celebren a Barcelona al Cosmocaixa demà i demà passat, coincidint amb la commemoració del Dia Mundial de la Lluita contra la SIDA. En el context de les jornades es realitzaran diferents tallers i xerrades sobre co-infecció, vacunes o chemsex.

El Clínic-IDIBAPS és referent en l’abordatge integral de la malaltia, tant des de la vessant assistencial com en la de recerca. Es participa i es coordinen nombrosos projectes de recerca que tenen per objectiu avançar en el control i en el tractament de la malaltia des de la vessant clínica (noves molècules i estratègies de tractament), bàsica (vacunes preventives i profilàctiques) i social. En aquest sentit, es busquen noves modalitats de control del pacient mitjançant aplicacions per a dispositius mòbils i programes de prevenció.

“Cal fer un esforç conjunt per identificar les persones infectades no tractades per a que puguin accedir a tractaments per a controlar la infecció. Si a més, implementem estratègies de prevenció de la infecció, aconseguirem un control real sobre l’epidèmia”, conclou el Dr. Josep Mallolas, cap de la Unitat de VIH-SIDA de l’Hospital Clínic i del grup de recerca en SIDA i Infecció per VIH de l’IDIBAPS.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article