Metges de Catalunya al Parlament: “Els últims anys hem rebut molts copets a l'esquena, ja no és suficient”

El sindicat reclama als polítics de la cambra que en els pressupostos “es reflecteixi la voluntat política amb números concrets”


El president i el secretari general de Metges de Catalunya, Jordi Cruz i Josep Maria Puig, han explicat aquest dijous a la Comissió de Salut del Parlament les reivindicacions que els han portat a convocar 5 dies de vaga a l'atenció primària de l'ICS i a la sanitat concertada. “Els últims anys hem rebut molts copets a l'esquena i ha arribat un punt que no és suficient”, ha assegurat Cruz. Els dos representants han reclamat l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat i de l'Estat, i que en els comptes “es reflecteixi la voluntat política en números concrets”. També han dit que les negociacions per a la primària de l'ICS van pel bon camí, però demanen no oblidar la concertada per tenir una “sanitat homogeneïtzada”.

Cruz ha explicat els motius de la vaga, que passen per la “sobrecàrrega assistencial”, la “conciliació” o la “recuperació de les retribucions dels últims anys”. També ha remarcat que “una de les línies vermelles és el temps d'assistència als pacients, tenir uns minuts, unes agendes adequades”. Per això, creu que “s'haurien de posar més professionals dels que s'estan oferint”. El president del sindicat ha afegit que el col·lectiu de metges està “enfadat de com se'ls ha tractat els últims anys”.

A més, ha recordat que també hi ha vaga convocada a la sanitat concertada perquè no s'ha comptat “amb les reivindicacions dels metges” en la negociació del conveni del SISCAT que sí han signat les patronals i altres sindicats. Ha demanat també “sensibilitat” perquè el que es pacti en la negociació per l'atenció primària a l'ICS també s'apliqui a la concertada, perquè “no s'entendria” que tinguessin condicions diferents.

“Estem molt a prop d'un acord amb la primària de l'ICS, però amb la concertada hauríem d'assentar les bases correctes aquests dies per tenir la sanitat homogeneïtzada”, ha reblat. Cruz ha advertit que, en el cas de la concertada, si no es tanca la “ferida”, s'hauran de fer “tandes de cinc dies de vaga fins que se solucioni a tots els nivells”.

Per la seva banda, el secretari general de Metges de Catalunya ha demanat aprofitar aquesta “oportunitat històrica” per donar “un tomb important a l'enfocament de la sanitat” per passar de la “quantitat” a la “qualitat”. Josep Maria Puig ha advertit que afegir 200 metges a la primària de l'ICS, com proposa el Govern, és “un càlcul que queda curt”, i ha advertit que els metges estan “fugint del país”. “La fuita de talent és un perill que tenim”, ha dit.

Puig ha reclamat que els “gestos de solidaritat i suport” que reben es tradueixin amb “formes concretes”. Per això, ha demanat que “en els pressupostos d'aquest any es reflecteixi la voluntat política en números concrets”, ja que “no estem en posició de malmetre més als cuidadors”. Puig creu que és important per a la “credibilitat de tot el país” i dels sistema democràtic, i evitar el sorgiment de “grups polítics que fan por”.

En el torn d'intervenció dels grups parlamentaris, el diputat de Cs Jorge Soler ha demanat “dignitat” per al col·lectiu i considera que “sense diners no es poden fer més coses”. A més, creu que també calen “molts canvis” en el sistema.

Per part de JxCat, el diputat Lluís Guinó ha demanat que la “coincidència polític” de la diagnosi “es transforma en coincidència pressupostària” per evitar que els metges tinguin la sensació que se'ls fa un “copet a l'esquena”. Tot i això, ha afegit que els problemes a la sanitat ”no es resolen només amb pressupostos de la Generalitat”, sinó que “hi ha un problema endèmic molt antic, no resolt, que és el finançament” del Govern.

La diputada d'ERC Gemma Espigares ha defensat que el Govern “no està reaccionant” arran de la vaga amb les propostes que està fent, perquè des del començament de la legislatura la primària i els professionals eren “dues de les prioritats” que va posar sobre la taula la consellera Alba Vergés. A més, ha explicat que els 100 milions d’euros que Salut ha proposat invertir en primària són mesures “a curt termini”, però que l'executiu també treballa “a mig i llarg termini”.

Per part del PSC, la diputada Assumpta Escarp ha lamentat el “poc percentatge del pressupost que s'ha destinat a la primària” i creu que “d'aquí plora la criatura”. Sobre la concertada, ha demanat al Servei Català de la Salut (CatSalut) que "assumeixi que és patronal" en les negociacions. A més, Escarp ha instat a donar suport als pressupostos generals de l'Estat per aconseguir 2.200 milions d’euros per a Catalunya.

La diputada de Catalunya en Comú-Podem Marta Ribas ha recordat que el seu grup comença aquest dijous a negociar amb el Govern els pressupostos i ha avançat que és “insuficient” la proposta de 200 metges més per a primària. També ha dit que rebatran l'argument que “no hi ha metges a Catalunya”, sinó que el que cal és “posar condicions econòmiques dignes”.

Per part del PPC, el diputat Santi Rodríguez ha defensat que “la majoria de comunitats han recuperat pressupostos en salut després de les retallades", mentre que Catalunya és qui està "més lluny de recuperar els pressupostos del 2010”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article