Neix el primer banc d’imatges per trencar amb els estereotips de gènere de les infermeres

El projecte recollirà més de 3.000 imatges d’accés lliure per explicar la feina real de les infermeres i infermers catalans


El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) ha presentat aquest dilluns el Banc d’Imatges Infermeres, el primer banc d’imatges d’accés lliure que reflecteix la feina real de les infermeres i infermers, mostrant-los en el seu rol autònom com a professionals clau del sistema de salut.

Amb una producció de tres anys de durada, el Banc d’Imatges Infermeres es convertirà així en la col·lecció fotogràfica de salut i d’accés lliure més gran, amb 3.200 imatges realitzades pels fotoperiodistes Àngel García i Ariadna Creus a diferents centres de salut, hospitals i institucions de salut en els que les infermeres exerceixen la seva pràctica.

La professió infermera ha patit i segueix patint d’estereotips que són molt lesius per a la professió i que no responen a la realitat. Molts cops s’utilitza o es representa una imatge d’una professió que exerceix supeditada a d’altres professionals de la salut, totalment feminitzada, sense unes competències pròpies, amb rols híper-sexualitzats o identificant-la amb elements ben llunyans de la realitat, com ara còfies o minifaldilles.

“Hem volgut adoptar una actitud proactiva davant del problema de la representació de les infermeres. Entenent que com agent implicat estem tan obligats com la resta a proveir solucions que facin més fàcil difondre tot allò que les infermeres aportem a la societat”, afirma Albert Tort, president del Col·legi.

La gran evolució que ha viscut aquesta professió en termes de desenvolupament professional, acadèmic i científic en les últimes dècades sovint no es veu reflectida en un canvi en la imatge de les infermeres i infermers com a professionals autònoms. Aquesta situació invisibilitza l’essència de la professió i trasllada a la societat una imatge imprecisa i confosa que fa difícil conèixer els beneficis de l’atenció infermera en tota la seva amplitud. 

El problema de representació de la professió infermera és present de forma transversal en diferents nivells i suports: l’editorial, la comunicació, la publicitat, la música, els mitjans de comunicació o la ficció televisiva i cinematogràfica, entre d’altres. 

Hi participen més de 600 persones

Amb l’objectiu de mostrar la professió infermera tal com és i canviar la manera com se la sol representar, el nou banc d’imatges mostrarà fotografia documental per fer evident el cuidar com aportació principal de les infermeres cap als usuaris, recollir l’exercici de la professió en tota la seva heterogeneïtat i mostrar els professionals amb realisme d’una manera pròxima al nostre context sociocultural.

El Banc d’Imatges Infermeres documenta la labor professional de les infermeres i infermers en l’atenció primària i comunitària, l’atenció hospitalària, l’atenció sociosanitària, als serveis d’urgències i emergències, als serveis de prevenció i vigilància de la salut en empreses i institucions, a institucions penitenciàries, en l’àmbit escolar o en cooperació, entre d’altres. En total hi ha participat més de 600 persones.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Marc Barcelina
1.

Té un enllaç públic a internet aquest banc d’imatges? Pot ser que s’hagi omès a la notícia? Gràcies

  • 0
  • 0

Comenta aquest article