Les ‘start-up’ catalanes de salut multipliquen per deu els inversors internacionals en cinc anys

El sector de les ciències de la vida genera a Catalunya el 7,2 % del PIB, segons l'últim informe del Biocat


Les ‘start-up’ catalanes del sector de la salut han multiplicat per deu els inversors internacionals en cinc anys. Així, s'ha passat dels cinc inversors internacionals presents a la bioregió de Catalunya el 2013 a 50 aquest any. Són dades que recull l'últim informe del Biocat, que s'ha presentat aquesta setmana.

El director general del Biocat, Jordi Naval, ha atribuït aquest interès a la qualitat de la recerca que es desenvolupa a Catalunya i al reconeixement de l'expertesa, entre altres motius. El sector de les ciències de la vida i de la salut genera a Catalunya 31.087 milions d’euros cada any i representa el 7,2 % del PIB, si es compten les empreses d'aquest àmbit i els serveis sanitaris. En conjunt, més de 223.000 persones hi treballen, al voltant d'un 7% de l'ocupació a Catalunya, segons l'informe.

Segons recull l'últim informe Biocat, que correspon a l'any 2017, cada setmana es crea de mitjana a Catalunya una nova companyia al sector. A finals de l'any passat, el sector comptava amb 1.060 empreses amb prop de 58.000 treballadors i que van facturar 17.802 milions d’euros, amb un creixement mitjà anual del 2,4% entre 2000 i 2016.

Entre 2015 i 2017, les start-up catalanes del sector de la salut van atraure 340 milions d’euros d'inversió, el triple que en el període 2013-2015, a través de 214 operacions. El 2018, entre gener i octubre s'han aixecat 100,2 milions d’euros i es calcula que el sector superarà la inversió captada el 2017 (107,3 milions).

El 72% del capital de risc (inversió destinada a una empresa de creació recent) captat aquest any per a les start-up catalanes del sector (43,7 milions d’euros sobre un total de 60,9 milions d’euros) s'ha vehiculat en rondes amb participació internacional. A més d'inversors locals especialitzats com ara Ysios Capital, Caixa Capital Risc, HealthEquity, Inveready o Alta Life Sciences, l'Informe Biocat destaca l'elevat creixement d'inversors internacionals. 

El 2008, no hi havia cap inversor estranger a la bioregió de Catalunya i el 2018, n'hi ha 50. En els últims cinc anys, el creixement s'ha multiplicat per deu. El 2017, eren 37 els inversors internacionals en empreses emergents catalanes. La majoria són nord-americans. El capital aixecat en rondes d'inversió amb presència internacional també s'ha duplicat en els darrers anys, passant de 85 milions d’euros durant el període 2013-2015 a 211 milions d’euros el 2016-2018.

“Els professionals que venen a Barcelona i a Catalunya identifiquen que el nivell inicial de recerca i dels projectes són molt competitius i amb molt de recorregut, així com un clima, una forma de fer i un nivell de professionalitat en què se senten còmodes; troben experts científics, legals i metges i hospitals amb capacitat de dur a terme assajos clínics amb total eficàcia i amb els màxims estàndards”, ha destacat Naval, que també ha atribuït el creixement de l'interès dels inversors internacionals al fet que els “fons d'inversió locals han treballat molt bé”. 

Segons l'informe, Catalunya es pot comparar amb països de la Unió Europea com ara Suècia, Bèlgica, Dinamarca, Àustria o Irlanda en termes de PIB i població. Alguns dels seus indicadors d'èxit de recerca superen aquests països. Per exemple, el nombre total d'ajuts del Consell Europeu de Recerca que ha rebut Catalunya des del 2007 és igual al de Bèlgica i Suècia i el nombre de publicacions a la revista 'Nature' entre 2013 i 2017 signades per investigadors de la bioregió de Catalunya és similar al de Bèlgica i superior al d'Àustria o Finlàndia.

Actualment les empreses biotecnològiques catalanes estan desenvolupant 18 potencials fàrmacs, 11 més que el 2013. Avui dia, tres potencials fàrmacs ja es troben en la Fase III. Biocat preveu que un mínim de deu productes i tecnologies avançats desenvolupats a Catalunya arribaran als pacients el 2025. 

Recomanacions de futur

L'Informe Biocat recull un seguit de recomanacions per consolidar el creixement del sector en els propers anys. Entre les propostes, millorar els incentius de transferència de tecnologia per als investigadors; fomentar una col·laboració més estreta entre científics, farmacèutiques i inversors per definir de forma més concreta les iniciatives de prova de concepte; enfortir les plataformes locals de descobriment de fàrmacs; proporcionar finançament públic específic; integrar més el Servei Català de la Salut (CatSalut) en les capacitats d'optimitzar els assajos clínics; millorar les capacitats d'innovació del sistema sanitari català i implementar programes de compra pública innovadora.

En l'acte de presentació, Naval ha afirmat que Catalunya “està passant de la fase de les start-up” a “la de scale-up”, que es podrien definir com a empreses en procés d'escalada. “Podem pujar en ascensor o per les escales però crec que pujarem d'una forma o d'una altra”, ha augurat el director general de Biocat, amb la visió del 2025. 
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article