El Congrés obre la porta a la despenalització de l'eutanàsia amb l'aprovació de la llei de la mort digna

La normativa fa referència al dret dels pacients a les cures pal·liatives integrals i al tractament del dolor


El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dimarts el dictamen de la ponència sobre la llei de la morta digna, que va plantejar Cs, i que finalment no ha fixat cap règim sancionador comú sinó que ho ha deixat en mans de les normativa de les comunitats autònomes, tal com demanava al PSOE en una esmena.

Per les comunitats que no en tinguin de pròpia, es remet a la llei general de Sanitat, ha explicat el portaveu socialista Jesús María Fernández. Al seu entendre, fixar un règim sancionador estatal era “innecessari” i s'evita així entrar en contradiccions.

No ho veu igual el portaveu de Cs en aquesta ponència, Francisco Igea, que ha advertit que el dictamen que s'ha aprovat no assegura la igualtat entre tots els ciutadans i ha avançat el seu grup es pot replantejar ara el seu suport a la llei que promou al PSOE sobre l'eutanàsia.

En aquest sentit Igea ha afegit que veuen en l'esmena que s'ha aprovat una escletxa d’“inseguretat” per als professionals, els ciutadans i qui apliqui el règim sancionador. “Això ens obligarà a replantejar dins dels grup, no puc avançar-la, però crec que hem de remetre a la direcció replantejar la postura si entenem que els espanyols no tenen garantit el que els vam prometre”, ha assegurat en declaracions als mitjans sobre l'altra llei.

Per la seva banda, la ministra de Sanitat, María Luisa Carcedo, ha aplaudit que avancin els tràmits per aquesta primera normativa i hi ha afegit el “prec” que també s'impulsi la tramitació “ja” de la d'eutanàsia. “El meu desig és que s'aprovin les dues tant ràpidament com sigui possible”, ha resolt.

El portaveu del PSOE també s'ha expressat en aquest sentit i ha defensat que la llei sobre la mort digna, que fa referència al dret dels pacients a les cures pal·liatives integrals i al tractament del dolor, “no resolt totes les situacions dels drets de les persones al final de la vida”. El dictamen de la ponència arribarà al ple del Congrés, i després al Senat, més endavant per a l'aprovació final.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article