Salut i Ajuntament de Barcelona amplien a tota la ciutat l'intercanvi de dades socials i sanitàries

Primer es va fer una prova pilot centrada en persones grans i pacients complexos de dos barris


El Departament de Salut i l'Ajuntament de Barcelona amplien a tota la ciutat l'intercanvi de dades socials i sanitàries en temps real. La decisió arriba després d'una prova pilot centrada en persones grans i pacients complexos dels barris de Besòs i Nova Esquerra de l'Eixample.

La interconnexió entre els sistemes d'informació de les dues administracions servirà per facilitar la presa de decisions i millorar l'atenció als usuaris, especialment els que presenten unes necessitats més complexes. Les persones afectades hauran de donar el seu consentiment previ. Aquest és un primer pas per aconseguir un model d'atenció integrada, amb una resposta més ràpida i coordinada.

La prova pilot es va fer entre els mesos d'octubre del 2017 i l'abril del 2018. Afectava pacients crònics complexos o amb malalties cròniques avançades en dos barris amb indicadors sociodemogràfics força diferents. En total es van registrar 637 consultes corresponents a 154 persones diferents. En general van facilitar que les persones ateses no s'haguessin d'adreçar a dos professionals diferents per accedir a un únic servei o prestació.

Per exemple, una persona gran amb pocs recursos econòmics que acudeix a un Centre de Serveis Socials perquè necessita suport al seu domicili ja no cal que es dirigeixi al seu Centre d’Atenció Primària de Salut per demanar l'informe mèdic necessari per a la prestació del Servei d’Ajuda a Domicili municipal. El professional de Serveis Socials pot accedir a aquest informe mitjançant l’intercanvi de dades en temps real.

De la mateixa manera, un infermer que realitza visites a domicili i detecta que una persona atesa té una necessitat social pot consultar, previ consentiment informat igualment, els serveis i les prestacions de serveis socials que té la persona, així com el seu professional social de referència. Així pot coordinar-s’hi directament i establir una estratègia d’atenció més integrada.

No s’ha detectat cap negativa a consentir la compartició de dades per part de cap persona usuària i s’ha pogut constatar que el projecte per vincular la Història Clínica Compartida de Catalunya (HCCC) i l’Historial d’Atenció Social del Sistema d’Informació d’Acció Social (SIAS) és extensible al conjunt de la ciutat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article