Salut destina 19,7 milions d'euros per reforçar l'atenció sanitària urgent durant l'hivern

Aquesta xifra implica un augment de dos milions respecte l'any passat i 3,2 milions del total es dedicaran a l'atenció primària


El Servei Català de la Salut té previst destinar un reforç de 19,7 milions d’euros per millorar l'atenció a les urgències durant el període d'hivern. En concret, es dedicaran 3,2 milions a l'atenció primària, 3,1 a l'atenció sociosanitària i 13,4 a la hospitalària. Això suposa un increment d'uns dos milions més respecte a l'hivern passat.

Entres les mesures previstes es flexibilitzaran les agendes dels professionals per incrementar el percentatge de visites espontànies, i es reforçarà l'atenció domiciliària dels pacients amb malalties cròniques complexes. Aquestes millores s'emmarquen en el desplegament del Pla Nacional d'Urgències de Catalunya (PLANUC), aprovat pel Departament al maig del 2017.

Per primer cop en molt temps es destinarà una partida específica per millorar l'atenció primària en aquest període. L'objectiu és garantir la presència de professionals sanitaris en les dates més crítiques durant l'hivern, i també incrementar l’atenció domiciliària. També es flexibilitzaran les agendes dels professionals assistencials per poder atendre la ciutadania que vingui sense cita prèvia assignada.

Un 42,7% de les visites són espontànies

Entre gener i novembre del 2018, els equips d'atenció primària han atès 38.972.138 visites presencials, de les quals el 4,2% han estat al domicili del pacient. Del total, un 42,4% han estat visites sense cita prèvia o espontànies.

Com ja es va fer l'any passat, s’han posat en marxa 23 plans d’acció territorials, que concreten les accions que caldrà desenvolupar a mesura que pugui augmentar la pressió assistencial i descriuen els recursos territorials, l’organització, l’activitat i les diferents actuacions que es preveu realitzar per fer front al període hivernal.

Pel que fa al Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), ha reforçat el seu dispositiu amb fins a 20 unitats de Suport Vital Bàsic (SVB), que donaran cobertura a la ciutat de Barcelona i a la seva àrea metropolitana, la majoria en jornades de 12 hores.

A més, entre desembre i gener s’incorpora una unitat de Suport Vital Avançat Pediàtrica (SVAp) com a reforç a les dues unitats específiques que estan operatives al llarg de l’any, degut a l’increment dels casos de bronquiolitis que es produeixen en aquest període.

També continua en funcionament la línia pediàtrica del 061 CatSalut Respon, un servei que respon a un acord entre el 061 i l’Hospital Sant Joan de Déu, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i l’Hospital de Sant Pau, que ofereixen una resposta especialitzada a través dels seus pediatres seguint un model de guàrdia de presència física al 061 CatSalut Respon. Els mesos en què es registra un major nombre de consultes són els de tardor i hivern, coincidint amb l’augment de casos de bronquiolitis. Es truca més els dissabtes, diumenges i dilluns.

Durant aquest últim any s’han fet diferents inversions als serveis d’urgències hospitalaris i d’atenció primària que han permès que aquest hivern es disposi de nous serveis, com ara l’obertura del CUAP Gràcia, la nova smart UCI de l’Hospital Vall d'Hebron, la nova UCI de l'Hospital Arnau de Lleida, la nova Unitat de Cures Intensives de l'Hospital Universitari Mútua de Terrassa, les noves Urgències de l’Hospital Trueta de Girona, les noves urgències psiquiàtriques a l’Hospital Germans Trias, la Unitat d’Atenció Continuada Oncològica de l’ICO Badalona i la nova UCI de l’Hospital Santa Caterina de Girona.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article