El 87% de les dones addictes a drogues per via injectada pateixen una altra patologia psiquiàtrica

Set de cada deu són víctimes de violència masclista per part de la parella, segons un estudi d'àmbit europeu


El 87% de les dones consumidores de drogues per via injectada a Europa pateixen, com a mínim, una altra patologia psiquiàtrica associada. És l'anomenada comorbiditat o patologia dual, és a dir, quan en l'addicció a drogues, hi concorre una altra malaltia d'origen psiquiàtric. Així ho conclou un estudi finançat per la Comissió Europea i coordinat per la doctora Marta Torrens, cap del Grup de recerca en addiccions de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM).

Un altre dels resultats de l'estudi, en què han participat centres de recerca d'Àustria, Itàlia, Anglaterra, Escòcia i Polònia, és que set de cada deu dones consumidors de drogues injectades i que tenen parella estable pateixen violència masclista en aquest àmbit. Torrens assenyala que la investigació s'emmarca en la “necessitat” d'introduir la perspectiva de gènere en l'estudi i tractament de les addiccions.

“El que diu l'estudi és que aquesta comorbiditat és la regla, no l'excepció. Per tant, si una dona arriba a tractament per addicció, la probabilitat que pateixi un altre trastorn psiquiàtric és altíssima. Busquin aquesta patologia, perquè la trobaran”, subratlla la doctora Torrens en declaracions a l'ACN, sobre el que mostra l'estudi de cara a la intervenció psicològica i social de les dones amb addiccions a drogues injectades.

“Detectin també si pateix violència de gènere perquè la probabilitat també és molt alta. I estudiïn les possibilitats que estigui infectada per VIH o hepatitis C. I després facin la intervenció. No en hem de quedar només que és una consumidora de drogues per via parenteral. Si no ho tractem tot a l'hora, no ens en sortirem”, avisa Torrens, que també és directora del procés d'Addiccions de l'Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions de l'Hospital del Mar (INAD).

Depressió, ansietat i estrès posttraumàtic

Segons l'estudi, de les patologies psiquiatres que pateixen les dones amb una addicció a drogues injectades, el trastorn més habitual és la depressió, amb un 76% de les participants a l'estudi que en pateixen. Aquesta malaltia, la segueixen l'ansietat, amb el 54%, i l'estrès posttraumàtic, amb el 52%. Set de cada deu també pateixen violència masclista de la parella, fet que incrementa les possibilitats de presentar un trastorn d'estrès posttraumàtic.

A més, en els casos de patologia psiquiàtrica associada, el risc de patir malalties infeccioses és major, ja que es comparteix de forma més habitual el material d'injecció. Les dades es van analitzar gràcies a una aplicació desenvolupada pel mateix grup d'investigadors de l'IMIM, l'entrevista cribratge de diagnòstic dual.

Per explicar com aquestes patologies es poden retroalimentar, la primera signant de l'estudi, Judith Tirado, assenyala: “Si una dona pateix violència de gènere i, a més, una depressió, moltes vegades no té les capacitats per fer un consum per via injectada més segur”. “Aquell home perpetrador de violència de gènere és qui prepara la injecció. És qui en té el control. Ell primer consumeix i després li passa la xeringa”, afegeix.

“La realitat evidencia que [les dones addictes a drogues per via injectada] són més vulnerables que els homes per uns factors determinats, entre els quals els que trobem a l'estudi. Tenen més problemes de salut mental i moltes pateixen violència de parella. Moltes vegades també estan involucrades en la prostitució. Aquest còctel fa que tinguin més risc d'altres comorbiditats mèdiques, com el VIH o l'hepatitis C", resumeix Tirado.

El triple de trastorns que la població general

Les dades revelen que les dones addictes a drogues tenen tres vegades més trastorns psiquiàtrics en comparació amb les dones de la població general. Respecte als homes, presenten més trastorns de personalitat límit i consumeixen menys tipus de drogues. Els homes pateixen més trastorns de personalitat antisocial i consumeixen més drogues diferents.

El treball, titulat Comorbiditat psiquiàtrica i violència de la parella entre dones que s'injecten drogues a Europa: un estudi transversal, s'ha publicat a la revista Archives of Women’s Mental Health. Els investigadors han analitzat dades de 226 dones consumidores de drogues, amb una mitjana d'edat de 33 anys i més de 12 anys d'addicció. Més del 70% havien consumit opioides (heroïna, metadona o morfina) de forma habitual en els sis mesos anteriors a l'estudi i la resta, drogues estimulants com la cocaïna, l'efedrona, l’èxtasi o la mefedrona.

No es van detectar diferències significatives en els resultats en funció de la droga consumida. Sí que hi havia diferència entre aquelles dones que rebien tractament per deixar l'addicció, que presentaven més comorbiditats, que les que es dirigien a centres de reducció de dany, on poden consumir de forma segura.

El treball ha estat premiat com una de les millors investigacions realitzades en el camp de les drogues il·legals per l'European Monitoring Centre for Drugs an Drug Addiction. El guardó es lliurarà a la conferència de l'agència de drogues de la Unió Europea, que tindrà lloc la tardor de l'any que ve a Lisboa.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article