L’abús de l’alcohol, el risc invisible de les festes nadalenques

Projecte Home alerta que les begudes alcohòliques són la causa del 39% dels casos que ha atès el 2018


Aprofitant el Nadal, Projecte Home alerta de l’alt consum d’alcohol a Catalunya, que es veu incrementat durant les festes. “És el moment més crític de l’any per als qui ja beuen habitualment perquè poden passar d’un consum de risc a un consum problemàtic”, adverteix Oriol Esculies, el director de l’entitat. Els problemes associats més freqüents són les intoxicacions etíliques, recaigudes de persones amb alcoholisme, accidents de trànsit, conflictes familiars, abusos, actes violents i incivisme.

L’entitat recorda que l’alcohol és una subtància psicoactiva com qualsevol altra droga, però és legal i acceptada socialment, “molt més accessible, econòmica i constantment publicitada”. A les festes, se li suma el codi social d’associar l’alcohol amb les celebracions. “Vivim immersos en una cultura que tolera, i inclús fomenta, l’excès de l’alcohol en festes, fins i tot en menors d’edat”, afirma Esculies.

De fet, segons la recent enquesta Edades 2017/2018 del Ministeri de Sanitat, el primer motiu de la població espanyola per beure alcohol és per “animar les festes”. I, en concret, quatre de cada deu casos atesos a Projecte Home han demanat ajuda per l’alcohol com a principal problema (39%).

A això cal afegir els altres casos, tant adults com menors, que accedeixen a tractament per addicció a la cocaïna, al cànnabis o al joc patològic, però que alhora abusen de l’alcohol. El 86% són homes, de 40 anys de mitjana, el 57% són solters i el 58% no treballen. L’alcoholisme és, a més, una de les addiccions més difícils de superar.

“La decisió de demanar ajuda professional es va posposant a raó de l’acceptació social d’aquesta substància, perquè un mateix no es reconeix com a addicte i perquè esdevé gairebé impossible evitar-ne l’exposició cotidiana”, explica l’entitat. Com a conseqüència, la història de consum s’allarga i s’agreuja. Segons dades de l’Observatorio Proyecto Hombre 2017, de mitjana passen 29 anys des de l’inici del consum d’alcohol fins a iniciar tractament, quan la mitjana de drogues com la cocaïna és de 16 anys o del cànnabis de 12.

L’enquesta del Ministeri de Sanitat indica que un 75,2% de la població espanyola de 15 a 64 anys ha consumit alcohol en els últims 12 mesos. I, en ells estudiants entre 14 i 18 anys, informa que el consum d’alcohol en els últims 12 mesos és del 75,6%. Tanmateix, s’estima que a Espanya hi ha un total d’1,5 milions de persones amb consum problemàtic d’alcohol.

Accelerar els canvis legislatius, mesura clau

Davant les facilitats dels menors d’edat per accedir a l’alcohol, Projecte Home demana a les administracions accelerar mesures com ara l’aprovació, d’una vegada per totes, de la frustada Llei d’Alcohol i Menors d’Edat, encallada novament a les Corts Generals després del canvi de govern estatal. Es tracta d’una proposta de llei consensuada i que, en repetides ocasions i amb diferents governs, s’ha intentat aprovar sense èxit, amb un poderós sector productor i distribuidor d’alcohol a Espanya i Catalunya que exerceix una pressió contrària decisiva.

En aquesta línia, Projecte Home defensa un canvi legislatiu amb mesures per desincentivar el consum d’alcohol com ara limitar la publicitat i la presència pública de qualsevol tipus d’alcohol a menors, incrementar els impostos, evitar que ningú pugui subministrar directament alcohol als menors, regular els happy-hour o els 2x1, col·locar etiquetes disuassòries a les ampolles, reduir el turisme d’alcohol, implantar prevenció més eficaç a les escoles o promoure activitats d’oci saludables.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article