L’exclusió social pot afavorir l’extremisme en joves sensibles a la radicalització

Investigadors catalans han estudiat l’activitat d’una àrea cerebral relacionada amb el compliment de regles i els valors sagrats


Tècniques de neuroimatge han demostrat per primera vegada que l’exclusió social pot afavorir l’extremisme en joves vulnerables a la radicalització. Un estudi liderat per investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), juntament a altres institucions internacionals, ha explorat les interrelacions neurals i de conducta que rauen entre els valors sagrats, l’extremisme violent i l’exclusió social, en una mostra de nois joves marroquins residents i escolaritzats a Catalunya que poden estar exposats al fenomen de la radicalització.

El treball, publicat a ‘Frontiers of Psychology’, ha estudiat el substrat neural de valors sagrats relacionats amb l’adscripció ideològica, així com els vinculats amb la identitat religiosa, nacional o comunitària. Segons indiquen els investigadors, l’activitat cerebral associada a la voluntat de lluitar i morir en defensa d’aquest tipus de valors, així com els efectes de l’exclusió social sobre aquesta activitat, es troba en una regió del cervell que ja s’havia relacionat prèviament amb aquests valors i amb el processament de regles. Aquesta regió s’anomena gir frontal inferior esquerre.

El treball ha confirmat mitjançant tècniques de neuroimatge la relació entre una major activitat d’aquesta zona del cervell amb la voluntat de lluitar i morir per valors sagrats. “Junt amb altres estudis”, aquest resultat suggereix que els valors sagrats són processats a través d’un raonament deontològic o basat en el deure -“el que cal fer”- més que en l’avaluació de costos i beneficis, mentre que els valors que no tenen aquesta qualitat són més flexibles i subjectes a negociació”, assenyala Òscar Vilarroya, coordinador de la recerca i investigador de la UAB i de l’IMIM.

L’estudi també mostra com l’exclusió social, induïda a través d’un joc interactiu online, té efectes apreciables tant a nivell neuronal com conductual. Comparant un sub-grup de la mostra que va passar per la condició d’exclusió social amb un sub-grup control es va trobar en el primer un augment de la disposició a lluitar i morir específicament per valors que abans de l’exclusió no eren sagrats, així com un increment paral·lel de l’activitat de l’àrea cerebral estudiada.

“Això duu a pensar que l’exclusió social pot tenir un efecte sacralitzador sobre aquests valors comunitaris, fent-los més similars als sagrats, tant a nivell d’activitat cerebral com a nivell de la disposició de lluitar i morir per defensar-los”, indica Clara Pretus, investigadora post-doctoral de la UAB i primera signant de l’article.

Fins ara, només un estudi de neuroimatge havia detectat activitat neural associada als valors sagrats al gir frontal inferior esquerra en una mostra d’estudiants universitaris nord-americans.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article