Barcelona augmentarà la prevenció dels abusos sexuals als centres esportius i de lleure

Es faran petits canvis arquitectònics, es poden posar algunes càmeres i hi haurà personal específic a la recepció i als vestuaris


L'Ajuntament de Barcelona augmentarà la prevenció dels abusos sexuals i dels maltractaments als centres esportius i de lleure. En els propers mesos es faran petits canvis arquitectònics, s'habilitaran espais de recollida i comiat dels infants, s'introduirà personal específic d'atenció als menors a recepció i als vestuaris i es col·locaran cartells explícits de prohibició de fer fotografies.

També es poden posar algunes càmeres de seguretat. En el primer trimestre del 2019 es formaran 125 responsables d'equipaments en la prevenció i atenció a l'abús sexual i el maltractament infantil. Mig centenar ja s'ha format aquest any. Els primers equipaments que es revisaran seran els centres esportius, els casals infantils, les ludoteques i els centres oberts.

Al llarg del 2018 responsables de diferents àrees de l'Ajuntament han fet una diagnosi dels centres on s'actuarà primer. Es valorarà si cal posar càmeres als passadissos o fer alguns canvis arquitectònics, com habilitar espais de recollida i comiat dels infants. També es preveu comptar amb personal específic a recepció i als vestuaris, a més de col·locar cartells explícits que prohibeixin fer fotografies. Hi haurà espais per a reunions amb les famílies. També s'inclourà el telèfon de la infància en els taulers de tots els centres. Els nous equipaments que es construeixin a partir d'ara tindran en compte aquestes mesures.

L'Ajuntament redactarà protocols concrets perquè els responsables dels equipaments tinguin clar com han d'actuar si hi ha una situació abusiva en el centre. Aquests protocols inclouran codis ètics de conducta per a les persones que treballin amb la infància.

De fet, els responsables hauran de seguir una formació específica amb periodicitat anual i els equipaments hauran de comptar amb la figura del Delegat de Protecció. Durant l'últim any, uns 50 professionals de centres municipals ja han fet una formació específica per conèixer els protocols per prevenir els abusos sexuals i els maltractaments, i donar l'atenció deguda si tenen coneixement d'algun cas. En el primer trimestre del 2019 es formaran 125 persones més.

Després d'aquesta primera fase, es revisaran posteriorment les biblioteques, els centres cívics, els casals de barri i els equipaments juvenils. Aquest dimarts s'ha reunit la Taula Interinstitucional per a la Prevenció de l'Abús Sexual Infantil, en què hi participen l'Ajuntament, la Generalitat i diferents institucions del sector de la infància.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article