Althaia i la UVic-UCC impulsen la primera Càtedra de Salut Mental de l'Estat

L’objectiu principal és generar coneixement per millorar l’atenció en salut mental de la ciutadania


La Fundació Althaia i les Facultats de Medicina i Ciències de la Salut i del Benestar de la UVic-UCC han posat en marxa la primera Càtedra de Salut Mental de l'Estat. Segons ha explicat el seu director executiu, el psiquiatre Pere Bonet, l'objectiu principal és el de generar i aportar coneixement basat en l'evidència científica per promocionar, prevenir i assistir la salut mental en les persones. Bonet ha remarcat la importància que té pel territori la nova càtedra, ja que, a banda de ser “pionera”, permetrà abordar el camp de la salut mental lluny de les “formes més estrictes” amb una “visió més transversal”.

La sala d'actes de la Fundació Althaia ha acollit aquest dimarts a la tarda la presentació d’una unitat que busca esdevenir “un referent i catalitzador de la recerca”, ha destacat Bonet, tot assegurant que la seva principal missió serà la de “generar i aportar coneixement” per traspassar-lo a l'àmbit assistencial i millorar així l'atenció en salut mental a la ciutadania.

La incidència dels trastorns

El doctor Miquel Vilardell, catedràtic de Medicina Interna de la UAB i encarregat de la conferència inaugural de la nova càtedra, ha remarcat la necessitat d'una eina com aquesta. Vilardell ha recordat que prop del 25% de la població pateix o patirà algun trastorn mental al llarg de la seva vida i que tot fa preveure que la incidència anirà a més. Per aquesta raó, ha afirmat que és clau la posada en marxa de la càtedra ja que, a banda de generar més coneixement, pot ajudar a afavorir la comunicació “de la veritat i de l’evidència científica”.

La càtedra posarà especial èmfasi en el desenvolupament del Recovery, un nou enfocament en salut mental que posa la persona com a vertader protagonista del seu procés terapèutic i n'impulsa el creixement personal. En aquest paradigma, el concepte de recuperació no fa només al·lusió a la recuperació clínica, sinó en com la persona afronta la seva vida per tal que sigui el màxim de satisfactòries possible. Es tracta d'un procés continu, que consisteix a adquirir o recuperar molts aspectes de la vida quotidiana de les persones que es poden haver perdut a causa del problema de salut mental.

Recerca i docència, prioritats

Els projectes de la càtedra inclouen la recerca a través del recent creat Grup de Recerca en Salut Mental i Innovació Social (SaMIS) i la posada en marxa d'iniciatives vinculades a la innovació, la neurociència i les TIC, impulsant la seva aplicabilitat a la pràctica assistencial. Entre les prioritats hi ha també la docència, amb l'organització de diferents cursos, workshops i jornades adreçades a professionals, així com el Postgrau en Malaltia Mental i Alteracions de la conducta en Persones amb Discapacitat Intel·lectual, que es preveu que a mitjà termini esdevingui un màster.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article