Barcelona activa 75 places d'emergència municipals per l'Operació Fred

La capital catalana està en fase preventiva perquè la temperatura ha baixat als cinc graus però no es preveu arribar als zero


Barcelona ha activat 75 places del Centre d'Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) per fer front a l’Operació Fred. La capital catalana està en fase preventiva des del 13 de desembre perquè la temperatura ha baixat dels cinc graus. Això ha implicat donar 1.905 esmorzars i 1.853 sopars, segons dades facilitades per l'Ajuntament de Barcelona. A més, s'han ofert 1.503 serveis de consigna i 1.269 de dutxa. També hi ha hagut 309 atencions socials més extenses i 261 serveis d'infermeria. Ara mateix no està previst que Barcelona arribi als zero graus, el que implicaria activar la fase d'alerta de l'operació i obrir 325 places més.

L'Ajuntament de Barcelona doblarà aquest hivern, fins a les 400 places, l'allotjament d'emergència en els dies de més fred. L’Operació Fred té una primera fase preventiva que s’activa quan les temperatures baixen al voltant dels 5 graus de manera generalitzada a tota la ciutat. Això ja va passar el 13 de desembre passat. En aquest moment es van reservar 75 places del Centre d’Estades Breus (CEB) que hi ha a la planta superior del CUESB com a allotjament d’emergència per a persones que dormen al carrer.

En cas que les temperatures es desplomin fins als 0 graus, l’Ajuntament activarà l’Operació Fred en fase d’alerta i disposarà per primer cop de 325 places més per donar resposta a aquesta situació d’emergència. L’activació de l’alerta implica que els equips municipals surtin al carrer a fer seguiment de les persones en situació de sense llar i les convidin a allotjar-se en un equipament per evitar els riscos de salut associats a temperatures negatives.

Aquestes 325 places es divideixen en 150 places en un equipament escolar actualment en desús al districte de Sant Martí, 100 en un equipament a Sarrià-Sant Gervasi, 30 places per a dones al districte de l’Eixample, 25 places al mateix CUESB i 20 places més en un recurs residencial ja existent també a Sarrià-Sant Gervasi.

L'hivern passat es va activar la fase d'alerta dos cops. A més, davant d'una baixada sobtada de temperatures a finals de març, també va ser necessari reobrir el dispositiu en fase preventiva quan ja s’havia donat per finalitzat.

Aquestes 400 places formen part del dispositiu inicial que fa l’Ajuntament però, igual que va passar l’any passat, en cas que sigui necessari s’habilitaran més places i el consistori estarà en disposició de proporcionar refugi a totes les persones que ho requereixin durant els dies més freds. Això implica destinar a aquesta situació altres equipaments municipals i mobilitzar recursos humans i materials per assegurar els subministraments alimentaris, el suport social, la seguretat i la neteja dels espais habilitats.

D'altra banda, a més de les 400 places addicionals durant l’hivern, seguiran funcionant les 2.130 places diàries que formen part de la Xarxa d’Atenció de Persones Sense Llar. Un total de 1.346 d’aquestes places són municipals.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article