Vuit estats europeus acorden repartir-se l'acollida de les 49 persones refugiades a la deriva

Els vaixells de Sea-Watch i Sea-Eye, a qui Catalunya havia ofert els seus ports, desembarcaran finalment a Malta


Vuit estats europeus han acordat una solució perquè les 49 persones refugiades i immigrants a la deriva des de fa més de dues setmanes puguin desembarcar a Malta i siguin repartits entre Alemanya, França, Portugal, Irlanda, Romania, Luxemburg, Holanda i Itàlia. Així ho ha anunciat en roda de premsa aquest dimecres el primer ministre maltès, Joseph Muscat, que ha remarcat que “el país més petit” de la UE ha estat cridat “un altre cop” a mostrar la seva “responsabilitat”. L’operació per transferir les persones migrants, ha explicat, començarà “el més aviat possible”. La solució pactada no inclou Espanya. Així, tot i l'oferta dels ports catalans per part del Govern per acollir els 49 refugiats a alta mar, els rescatats aniran finalment a altres països.

Durant l'atenció als mitjans, Muscat ha remarcat que Malta no era “el port segur més proper” i que les autoritats malteses no eren l'autoritat “responsable” davant el requeriment dels vaixells Sea-Watch 3 i Albrecht Penck, de les ONG Sea-Watch i Sea-Eye.

“Malta està anant més enllà del que se li requereix”, ha insistit Muscat, que ha reivindicat que “tothom”, tant els estats membre com les ONG, “haurien de seguir les normes en lloc d'esperar que la resta solucioni els problemes que creen”. Segons ha explicat, els vaixells de les ONG que transporten els rescatats hauran d'abandonar les aigües malteses tan bon punt s'hagi fet efectiu el trasllat de les persones a bord.

Per altra banda, Muscat ha agraït a la Comissió Europea els “esforços” de coordinació a l’hora de cercar una sortida per als rescatats però ha indicat també que la solució acordada entre els vuit estats implicats en l'operació no ha de servir com a precedent. “No té sentit que un mecanisme de solidaritat ‘ad hoc’ s’apliqui només en cas que un port segur sigui rebutjat i que els estats que compleixin amb les seves responsabilitats siguin ignorats”, ha assenyalat.

Al seu torn, l'eurocomissari responsable d'Immigració, Dimitris Avramopoulos, s'ha mostrat “satisfet” pels resultats fruit dels “esforços” de la institució. En una piulada, Avramopoulos ha assegurat que els immigrants ja estan sent desembarcats. “Felicito a Malta per permetre el desembarcament i als estats membre que han mostrat una solidaritat activa en acceptar els migrants”, ha afegit en el missatge a Twitter el comissari.

La solució arriba després que dilluns Brussel·les alertés que calia “més solidaritat” dels estats per acollir immigrants i refugiats rescatats al mar i advertís de la necessitat “urgent” d’una solució “sostenible i previsible” als rescats al Mediterrani.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article