Oxfam denuncia “l'abandonament” de persones refugiades en camps “precaris” a de Lesbos en ple hivern

L'ONG assegura que hi ha “centenars de dones embarassades i menors” en camps saturats patint dures condicions climàtiques


L'ONG Intermón Oxfam ha denunciat “l'abandonament” de persones refugiades en camps “precaris” a l'illa grega de Lesbos en ple hivern. L'entitat ha publicat aquest dimecres un informe en què denuncia les males condicions i la “falta d'espai” al camp de refugiats de Moria. Oxfam ha acusat Grècia i als seus socis de la Unió Europea d'abandonar “centenars de dones embarassades, menors no acompanyats i supervivents de tortura” als camps de refugiats de Grècia. En aquest sentit, l'informe relata la “falta crònica de personal”, especialment sanitari, i “la manca de suport per part de les autoritats”.

Segons les seves dades al desembre hi havia prop de 5.000 persones vivint al camp, gairebé el doble de la seva capacitat oficial. A més, unes 2.000 persones es troben en un “camp informal” al costat de Moria.

Entre elles, Oxfam destaca la situació de les dones que acaben de parir per cesària i que, segons l'ONG, són enviades a les tendes “quatre dies després del part”. A més, remarca la situació d'inseguretat que es viu al camp on hi ha baralles “regularment” i dues terceres parts dels refugiats no se senten segurs.

“En alguns casos extrems, hi ha dones que asseguren utilitzar bolquers a la nit per evitar sortir de les tendes a la nit per anar al lavabo”, afirma l'informe.

Dures condicions climàtiques

Oxfam ha recordat que l'hivern ha portat fortes pluges a Lesbos enfangant el terreny de les tendes. A més, esperen que la temperatura baixi per sota dels 0 graus i que nevi. Així, alerta que els refugiats “desesperats per mantenir-se calents” cremen “qualsevol cosa que puguin trobar” per escalfar-se, suposant un ris d'incendi.

Reivindicacions

Per això, Oxfam ha fet una crida als estats membre de la UE perquè proporcionin “més personal” i que “comparteixin la responsabilitat de rebre demandants d'asil amb Grècia de manera més justa”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article