La Fundació Arrels atén un 23% més de persones que l'any anterior

Al llarg del 2018 l'entitat ha atès 2.341 persones sense llar, un 23% més que el 2017 i un 72% més que fa cinc anys

1.941 persones han passat pel centre obert de l'entitat buscant resguardar-se del fred, la pluja o la calor i fer ús de serveis bàsics


El nombre de persones sense llar ateses a la Fundació Arrels ha tornat a augmentar. El 2018 van atendre 2.341 persones, un 23% més que el 2017 i un 72% més que fa cinc anys. La majoria d’aquestes persones, expliquen des de l’entitat, s’hi han adreçat “buscant serveis bàsics i demanant orientació”. D’aquestes persones ateses, més d’un miler les han conegut per primera vegada durant els últims dotze mesos.

Totes aquestes persones l’entitat les ha atès de diferents maneres: visitant-les directament al carrer, oferint serveis bàsics com una dutxa o un lloc estable per guardar les pertinences, garantint l’allotjament, escoltant-les i orientant-les sobre els recursos que existeixen a Barcelona on també poden trobar ajuda.

El nombre de persones ateses per Arrels ha augmentat sobretot al centre obert, on les persones poden resguardar-se i troben serveis bàsics. Pel centre obert han passat 1.941 persones durant el 2018; això significa un 24% més que l’any 2017 i un 91% més que fa cinc anys. “En molts casos hem pogut oferir una resposta a necessitats bàsiques però en moltes altres ocasions només hem pogut escoltar a la persona i orientar-la i assessorar-la sobre els recursos que existeixen a Barcelona per a persones sense llar”, apunta l’entitat.

D’aquestes persones ateses, 843 han fet ús del servei de dutxes i més d’un miler han fet ús del rober. L’entitat explica que aquests serveis higiènics s’han ofert de manera puntual a persones que s’adrecen a Arrels perquè estan tramitant l’accés als centres municipals i, mentrestant, necessiten dutxar-se i canviar-se de roba. Arrels destaca el fet que el servei de consigna ha estat a la seva màxima capacitat durant tot l’any i ha ofert un lloc estable on deixar les seves pertinences a unes 900 persones. L’entitat apunta, a més, que a Barcelona “no existeix cap servei de consigna estable municipal”.

Pel que fa a l’equip de carrer d’Arrels, aquest ha visitat 523 persones durant el 2018. Persones que, segons l’entitat, viuen en “una situació de carrer cronificada”.

Més persones vivint al carrer i menys allotjament

A la ciutat de Barcelona viuen un miler de persones al carrer, segons l’últim recompte nocturn organitzat el mes de maig del 2018. Es tracta d’una dada que en els darrers deu anys ha crescut en un 45%. L’augment de les situacions de sensellarisme coincideix també amb la complicada realitat per accedir a habitatge de preu assequible.

En aquest sentit, des d’Arrels s’ha garantit l’allotjament a 237 persones que han viscut al carrer. L’entitat ho ha pogut fer amb pisos individuals i compartits -on viuen més de la meitat de les persones a les quals garanteix l’allotjament-, amb la llar residencial Pere Barnés –que acull persones sense llar amb una salut fràgil-, amb habitacions de lloguer i amb dos espais de baixa exigència que durant el 2018 s’han consolidat.

Persones ajuden persones

L’entitat compta amb 387 voluntaris i voluntàries que han donat suport continuat en serveis d’atenció, tasques administratives, tasques de manteniment i sensibilització; 4.703 persones sòcies i donants que han contribuït econòmicament amb l’entitat, 4.180 estudiants que han participat en xerrades de sensibilització i 254 empreses i un centenar d’iniciatives particulars que també “hi han aportat el seu granet de sorra”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article