Tarragona i Lleida es mobilitzen per prevenir els efectes del fred a les persones sense llar

La Paeria amplia els allotjaments d'urgència per a les persones sense sostre i l'Ajuntament de Tarragona activa l’operació iglú


L'Ajuntament de Lleida ha ampliat els allotjaments d'urgència per a persones sense sostre davant les baixes temperatures que s'han començat a registrar aquests dies a la ciutat i les previsions de més davallades fins a finals d'aquesta setmana. De la mateixa manera, Tarragona ha activat aquest dijous a la nit l’operació iglú, el dispositiu d’atenció a les persones sense sostre.

A Lleida, fins a 107 persones han dormit en els tres espais que la Paeria ha habilitat enguany. A l'alberg Jericó han dormit 94 persones, a l'Espai Zero, quatre i a la Panera, nou. L'espai de la Panera s'ha estrenat aquesta nit de dijous i se seguirà habilitant com a allotjament d'emergència mentre sigui necessari quan l'alberg sigui ple. Durant el dia funciona com a menjador social municipal i a la nit s'hi han instal·lat hamaques i mantes. Té capacitat per a 20 persones, ampliable fins a 30.

Des de la Paeria informen que l'allotjament hivernal d'urgència es va iniciar el 7 de novembre i el projecte iglú el 28 de novembre. Durant aquests 61 dies s'han registrat 2.274 allotjaments en total de 258 persones. La mitjana diària d'allotjaments, doncs, ha estat de 37 persones. Per primer cop aquest hivern, a Tarragona un equip integrat per la Guàrdia Urbana, Serveis Socials, la Creu Roja i Protecció Civil ha recorregut la ciutat a la recerca de persones que dormen en caixers o a la via pública. 

“Ningú no es preocupa de mi i una ajuda és un privilegi”

A les 12 persones que s’han localitzat se’ls ha ofert allotjament en un alberg, però totes l’han rebutjat. Tot i això, se’ls han lliurat mantes i aliments calents per fer-los la nit una mica més agradable. Un d’ells, en Francisco Moreno, se n’ha mostrat molt agraït: “Ningú es preocupa de mi i una ajuda és com un privilegi”.

Originari de Càceres i des de fa un any a Tarragona, en Francisco ha passat la nit en un caixer del carrer Apodaca, a la Part Baixa de la ciutat. Malgrat l’oferiment dels voluntaris de la Creu Roja, ha rebutjat l’opció d’allotjar-se en un alberg, però sí que ha acceptat de bon grat dos gots de caldo, una manta i un parell de guants per combatre el fred.

“M’emociona que la gent m’ajudi i és molt important perquè se sàpiga que, encara que estiguem al carrer, almenys tenim l’ajuda de la gent”, ha explicat Moreno. En Francisco es lamenta que porta tres dies afònic i que, quan fa tant de fred, “es passa bastant malament”. “M’agradaria viure en el meu piset, amb la meva tele i el meu llit, però no pot ser i així estic, però m’emociona i estic agraït per l’ajuda”, afegeix.

Tot i que són moltes menys que a l’estiu, aquests dies diverses persones passen la nit en caixers, portals o espais coberts de la via pública, tot just amb un sac de dormir, uns cartrons i unes mantes. La majoria fa temps que són a la ciutat i, de fet, els voluntaris de la Creu Roja els coneixen molt bé perquè cada diumenge fan una ruta per tal d’oferir-los assistència. Com explica un dels seus voluntaris, Omar Kassem, el perfil majoritari és el d’un home d’entre 40 i 50 anys.

L'operació iglú ha començat passades les deu de la nit a la comissaria de la Guàrdia Urbana de Tarragona amb una reunió de planificació de l'operatiu. Tot seguit, la Creu Roja i Protecció Civil han començat a recórrer les zones de la ciutat acordades a la recerca de persones sensesostre.

El gerent de l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS), Josep Miquel Beltran, ha explicat que el dispositiu s’activa davant la previsió de baixada de temperatures a zero graus, segons l’avís emès pel Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT).

En aquest sentit, el consistori garanteix que l’oferta d’allotjament a les persones sense sostre es mantindrà mentre les baixes temperatures puguin suposar un perill greu per a la salut i la integritat física. El 2018 l’operació iglú es va activar en dues ocasions -una al febrer i una al març-.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article