L'Aliança contra la Pobresa Energètica exigeix reunir-se amb Buch pels incendis de Badalona i Manresa

La plataforma demana que s'implementi el protocol de detecció de casos de pobresa energètica en els Bombers de la Generalitat


L'Aliança contra la Pobresa Energètica ha demanat reunió amb urgència al Conseller d'Interior Miquel Buch i al Secretari general d'Interior, Brauli Duart i Llinares amb motiu dels incendis que van tenir lloc la setmana passada a les localitats de Badalona i Manresa.

Segons la plataforma, aquests incendis tenen una relació directa amb situacions de pobresa energètica i “és urgent que la Generalitat actuï per evitar-les”. Fa gairebé dos anys, al febrer de 2017, l'APE i un col·lectiu de bombers van presentar una proposta d'implementació d'un protocol que ajudés en la diagnosi de la pobresa energètica a partir dels informes que podien realitzar els Bombers, tant de Barcelona com de la Generalitat, en les seves intervencions. “Ambdues administracions es van comprometre a implementar el protocol, però gairebé dos anys després la Generalitat no ha fet efectiu el seu compromís”, ha assenyalat la plataforma en un comunicat.

El doble objectiu del protocol

L'objectiu del protocol, tal com assenyala la plataforma en un comunicat, és doble. D'una banda, aprofitar “l’observació privilegiada” que tenen els bombers en les seves intervencions -no només en els incendis-, i a través d'uns indicadors molt senzills poder detectar si a la llar on actuen pot haver una situació de pobresa energètica, per derivar-ho a serveis socials.

I de l'altra, poder quantificar quines són les víctimes de la pobresa energètica i posar atenció sobre aquesta problemàtica. Segons la plataforma, “els incendis de les darreres setmanes “no són malauradament casos aïllats; els bombers porten anys denunciant la relació directa entre incendis amb víctimes mortals i situacions de vulnerabilitat  i la importància de poder quantificar-ho per visibilitzar-ho i plantejar solucions”.

Per altra banda, la tasca de detecció d'aquest protocol és “imprescindible i necessària”, com demostren els resultats de Barcelona que, des de març del 2017 i fins a octubre de 2018, han detectat 741 famílies a la ciutat amb indicis de pobresa energètica. “No podem permetre que tenint les eines la Generalitat no tingui la voluntat de tirar-les endavant. No volem més morts per pobresa energètica!”, ha destacat l’aliança.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article