El govern espanyol denega el permís perquè l'Open Arms salpi cap a les aigües de Líbia

El capità marítim de Barcelona argumenta que els estats de la zona es neguen a acollir els nàufrags rescatats


El capità marítim de Barcelona, que depèn del Ministeri de Foment, va denegar la setmana passada el permís perquè l'Open Arms salpi cap a les aigües de Líbia en una nova missió, segons ha avançat l'Ara i ha confirmat després l'ONG. L'entitat ha presentat al·legacions, però de moment el vaixell està bloquejat i només podrà operar en aigües espanyoles. El principal argument de la resolució, a la qual ha tingut accés l'ACN, és que els estats de la zona estan vulnerant el dret marítim internacional en negar-se a acollir els nàufrags rescatats, el que fa que el vaixell hagi hagut d'esperar “amb un elevat nombre de persones a bord i després viatjar durant períodes de diversos dies creuant el Mediterrani per arribar a un port segur”.

La resolució també remarca que el vaixell no compta amb els certificats que garanteixin el compliment de la normativa internacional per al transport d'un nombre elevat de persones a bord, perquè l'embarcació està certificada per a 18 persones en el seu funcionament normal. Signa la decisió el capità marítim de Barcelona, Javier Valencia Alonso. “Impedir-nos salvar vides és irresponsable i cruel. Polítics covards posen en marxa el comptador de morts”, ha apuntat Òscar Camps, director de l'ONG, a través de Twitter.

La sortida de la missió 60 de l'Open Arms estava prevista per el divendres passat. Precisament el 4 de gener, després d'una crida a la solidaritat, havien rebut 3.000 mantes en un dia. Com en ocasions anteriors, van demanar despatx a la capitania marítima de Barcelona, però la resposta que van rebre no l'havien rebut mai.

“Al capità marítim li ha tocat transmetre una decisió política”, ha considerat el director de l'ONG Proactiva Open Arms, Òscar Camps. El fundador de l'entitat lamenta que “mai” s'havien trobat amb aquesta dificultat i “ni a Itàlia” havien rebut una resposta semblant. Ha afegit que “entrar en un procés administratiu llarg i agònic” podria significar “la mort” de la seva entitat.

Proactiva Open Arms atribueix la decisió a motius polítics. “Potser haver desembarcat 500 persones a Espanya en un any ha fet pensar que som un problema o un perill o no ho sé...”, ha exposat Camps. Considera que els “discursos xenòfobs” recents, els “resultats electorals” de Vox a Andalusia, i les properes eleccions europees i municipals “fa que hi hagi certa por que l'extrema dreta o l'oposició del govern ens utilitzi”.

Camps ha exposat que ja que el govern espanyol indica en l'escrit que alguns països incompleixen amb el dret marítim i els convenis internacionals, demana al govern espanyol que els acompanyi al tribunal d'Hamburg “a denunciar-ho on toca”. D'aquesta manera apunta que Sánchez podria “treure pit i dir que compleix amb les seves responsabilitats a la frontera sud espanyola i demanar als altres països que compleixin amb la seva”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article