Els trasplantaments d'òrgans a Catalunya creixen per cinquè any consecutiu

Les negatives familiars de donació s’han incrementat significativament aquest 2018


Catalunya se situa, un any més, com un referent internacional en l’àmbit dels trasplantaments i les donacions d’òrgans. Així ho evidencien les dades recopilades per l’Organització Catalana de Trasplantaments que mostren com el nombre de trasplantaments ha continuat incrementant-se per cinquè any consecutiu.

En concret, el 2018 s’han dut a terme un total de 1.149 intervencions, un 3,9% més que el 2017. A més, els 151,2 trasplantaments per milió de població (pmp) representa una de les taxes de trasplantament més elevades del món. Aquestes són les xifres que han presentat el director de l’entitat, Jaume Tort, i la subdirectora del Servei Català de la Salut, Maria Chandre aquest dilluns a la seu del departament de Salut.

El tipus de trasplantament que més ha augmentat el 2018 és el pancreàtic, amb un 23,5%. Els hepàtics ho han fet en un 13,8%, els cardíacs, un 18,3%, i els pulmonars han augmentat un 16,9% respecte l’any anterior.

Per centres, els programes de trasplantament de l’Hospital de la Vall d’Hebron han liderat, amb 319 intervencions, el rànquing de centres amb més trasplantaments realitzats, seguit per l’Hospital de Bellvitge, amb 254 i l’Hospital Clínic amb 250.

Aquest nombre de trasplantaments han permès contenir la llista d’espera per trasplantament renal, tot i l’augment de les indicacions, i reduir les llistes d’espera d’òrgans vitals, com el fetge, el cor o els pulmons. Així, a 31 de desembre de 2018, unes 1.200 persones continuaven esperant un òrgan. Concretament, 1.059 persones estan a l’espera de rebre un trasplantament de ronyó, 77 de fetge, 27 de cor, 30 de pulmó i 28 de pàncrees.

Les negatives familiars trenquen la tendència positiva

Les negatives a la donació - el nombre de famílies que rebutgen la donació dels òrgans i teixits del seu familiar-, s’ha incrementat significativament aquest 2018, trencant una tendència molt positiva dels darrers anys.

El 2018, el percentatge de negatives familiars, entre el total d’entrevistes familiars realitzades, s’ha situat en el 18,7% o, el que és el mateix, quasi 2 de cada 10 famílies de potencials donants, no han donat el consentiment a la donació dels òrgans del seu familiar.

La donació cadàver s’estabilitza

Tot i l’augment considerable de les negatives familiars i de no haver-se superat la xifra rècord de 333 donants de l’any 2017, el nombre de donants cadàver vàlids obtinguts l’any 2018 s’ha situat a prop, amb 328, és a dir un 1,5% menys que l’any passat. L’any 2018, la taxa de donació a Catalunya ha estat de 43,3 donants per milió d’habitants, un punt inferior a la de l’any 2017.

Per tipus de donant, els de mort encefàlica (cerebral) disminueixen lleugerament un 3,7% mentre que els d’asistòlia (cardíaca) segueix augmentant  un 2,6%, gràcies als donant de mort en asistòlia controlada, és a dir, malalts terminals ingressats a l’hospital que moren per cessament irreversible de l’activitat cardíaca.

Els donants vius segueixen, un any més, la seva tendència a la baixa: 128, 10 menys que el 2017, degut als bons resultats de la donació cadàver.

L’any 2018, 122 donants van donar un ronyó a una altra persona i 6 una porció del seu fetge. La donació d’aquests òrgans és realitza, majoritàriament, entre mares/pares a filles/fills, entre germanes/germans o entre membres de la parella.

Rècord de trasplantaments pediàtrics

L’any 2018 els dos centres autoritzats per trasplantament pediàtric a Catalunya -l’Hospital Infantil de Vall d’Hebron i l’Hospital Sant Joan de Déu- han realitzat 53 trasplantaments (25 de ronyó, 15 de fetge, 8 de cor i 5 de pulmó), un nou rècord d’activitat en trasplantament pediàtric a Catalunya. A més, l'any 2018 s’han registrat 12 donants menors de 18 anys i 2 negatives familiars a la donació.

Menys donació de teixits i cèl·lules

Aproximadament, 12.000 pacients s’han beneficiat dels teixits distribuïts pel Banc de Sang i Teixits de Catalunya, obtinguts prèviament gràcies a la donació. Aquesta entitat va gestionar l’any passat 1.501 donants de Catalunya, fet que representa un -3,6% respecte el 2017, dels quals es van obtenir 2.305 teixits.

Aquest any s’han testat altres teràpies, com el trasplantament de vàlvules cardíaques descel·lularitzades (pel tractament de cardiopaties), o la pell descel·lularitzada (per les reconstruccions mamàries o del sol pelvià).

Pel que fa a la donació de medul·la òssia, tot i reduir-se el nombre de potencials donants respecte el 2017, l’any 2018 s’han incorporat 3.923 nous donants al Registre de Donants de Medul·la Òssia.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article