Rubikids o com una piràmide ‘rubik’ pot fer aprendre matemàtiques i gaudir al mateix temps

Una jove de la Ràpita ha iniciat a Colòmbia un projecte on vincula les matemàtiques amb la piràmide rubik per fer-les “menys avorrides”


Viatjar, les matemàtiques i els infants. Aquestes són les tres premisses a partir de les quals la Mònica Boladeres, una jove enginyera de 26 anys de la Ràpita (La Noguera), ha creat Rubikids, un projecte basat en tallers on infants utilitzen la piràmide de rubik (o Pyraminx) com a element central per aprendre matemàtiques.

“Fa tres anys amb la meva germana ens vam fer un propòsit d’any nou que era aprendre a resoldre el cub de rubik, i just en aquell moment jo estava de monitora i fent el màster per poder fer de professora de secundària. Vaig ensenyar també als nens a resoldre el cub i en aquell moment ja vaig veure com era de potent aquesta eina”, explica Boladeres.

Més endavant, va entrar a treballar en un institut com a professora de matemàtiques. Cansada dels “No ho entenc”, “Per què serveix això?” o, fins i tot, “Odio les matemàtiques”, Boladeres explica que va començar a utilitzar també la piràmide de rubik per explicar els conceptes de l’assignatura d’una forma “diferent, lúdica, divertida i motivadora”, en definitiva, “fer les matemàtiques menys avorrides”.

“Vaig optar per la piràmide perquè és més fàcil de resoldre que el cub, i amb aquest petit objecte em vaig adonar que podia explicar des de les matemàtiques més bàsiques fins les més complexes”, assenyala. Boladeres afegeix que “amb infants de primària es poden treballar els números i els colors i, quan augmenta l’edat, s’hi poden afegir les multiplicacions, les divisions, les fraccions, l’àrea, el perímetre... Tot el que vulguis!”. “A més, que sigui una piràmide m’agrada, perquè és com dir que hem d’anar superant fases per arribar al cim, a l’objectiu”, assevera.

Com que també li agrada el dibuix, va preparar un manual per resoldre la piràmide on també hi va incloure conceptes de geometria. És així com, des de l’observació i l’aplicació a l’aula, la Mònica es va atrevir a tirar endavant Rubikids, un projecte personal que va començar amb una campanya de micromecenatge.

Mònica Boladeres, impulsora del projecte Rubikids, explica als infants com resoldre una piràmide de rubik. | Rubikids

Ara, la Mònica ha tornat d’un any sabàtic durant el qual ha recorregut Colòmbia i allà ha impartit tallers a diferents escoles. “A banda que la burocràcia a casa nostra fa difícil poder desenvolupar projectes, a mi m’encanta viatjar. És per això que vaig decidir agafar la motxilla i anar a Colòmbia a impulsar Rubikids”, explica.

En tot aquest temps, la Mònica ha comprovat que amb aquest mètode els infants no només aprenen habilitats matemàtiques d’una forma lúdica, sinó que també “els desperta curiositat, els fa guanyar paciència i memòria, desenvolupen la seva creativitat, treballen la superació, la visió espacial i també la lògica i el raonament”.

La seva idea és desenvolupar el projecte a Sud-Amèrica i “d’aquí a un temps i quan estigui consolidat”, portar-lo a Catalunya.

Infants dibuixant una piràmide de ‘rubik’. | Rubikids

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article