Les persones amb TDAH tenen vuit vegades més probabilitats de consumir cànnabis

La prevalença del trastorn per consum de substàncies és del 45% entre els adults amb TDAH


Un estudi internacional liderat per l’equip de Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) ha identificat per primera vegada que les persones amb Trastorn per Dèficit d’Atenció i Hiperactivitat (TDAH) presenten 7,9 vegades més probabilitats de consumir cànnabis al llarg de la seva vida.

En concret, l’estudi s’ha centrat en l’anàlisi del genoma complet de més de 85.000 participants i s’han descrit quatre regions genètiques compartides, així com vincles causals entre aquestes dues condicions. Aquest treball ha estat publicat a la revista Molecular Psychiatry i premiat en el Congrés Anual de l’European Network of Hyperactivity Disorder sobre TDAH.

El TDAH i el consum de cànnabis tenen una etiologia altament complexa, ja que implica una combinació de factors de risc genètics i ambientals. Diferents estudis realitzats en bessons demostren que el 75% del TDAH i entre el 40 i el 50% del consum de cànnabis s’explica per factors genètics.

A més a més, estudis longitudinals i transversals mostren que un diagnòstic de TDAH augmenta significativament el risc d’abús i dependència de substàncies en adolescents i adults, independentment de l’existència d’una altra patologia psiquiàtrica. De fet, la prevalença del trastorn per consum de substàncies és del 45% entre els adults amb TDAH, però fins al moment es desconeixien els factors que determinen aquesta relació.

El present estudi, fruit de la col·laboració entre múltiples grups de recerca europeus i americans, analitza la correlació genètica entre el TDAH i el consum de cànnabis al llarg de la vida i mostra evidències de l’existència d’una base genètica compartida i d’una relació de causalitat entre aquestes dues condicions, en què les persones amb TDAH tenen major predisposició genètica al consum de cànnabis en comparació amb les persones sense TDAH.

Respecte a l’aplicabilitat d’aquests resultats, la Dra. Marta Ribasés, investigadora principal del grup de recerca en Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions del VHIR destaca que “aquests resultats corroboren la relació temporal entre el TDAH i el consum de cànnabis en el futur, reforcen la necessitat de realitzar una prevenció del consum de cànnabis en el context del TDAH en intervencions clíniques i ressalten la necessitat de què els estudis genètics futurs proporcionin informació sobre els mecanismes biològics subjacents en ambdues condicions”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article