Metges de Catalunya convoca ara vaga de facultatius de la sanitat concertada

El sindicat torna a convocar una aturada pels dies els dies 18, 19, 20, 21 i 22 de febrer davant de la negativa del CatSalut a negociar


Metges de Catalunya (MC) ha presentat aquest dimecres una convocatòria de vaga de facultatius de la xarxa sanitària concertada amb el Servei Català de la Salut (CatSalut). L’aturada tindrà lloc els dies 18, 19, 20, 21 i 22 de febrer i afectarà més de 10.000 professionals de 53 hospitals d’aguts, 86 equips d’atenció primària, 50 centres sociosanitaris i 25 de salut mental gestionats per les patronals Unió Catalana d’Hospitals (UCH), Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) i Associació Catalana d’Entitats de Salut (ACES).

La nova aturada arriba dos mesos després que els facultatius del sector secundessin de manera majoritària la vaga convocada per Metges de Catalunya a conseqüència de l’exclusió de les demandes del personal mèdic en el segon conveni col·lectiu del sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (SISCAT) signat el 21 de novembre passat.

L’organització assegura que després de la vaga de finals de novembre no hi ha hagut “cap voluntat de negociació”, ni per part de les patronals ni de Salut, que “han menystingut el malestar dels facultatius”.

A més, retreu al director del CatSalut, Adrià Comella, que hagi incomplert la seva paraula d’abordar el conflicte obert amb els professionals mèdics de la sanitat concertada, un cop acordat el pacte amb els metges i metgesses d’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS). Per aquest motiu, la resposta “tornarà a tenir-la al carrer”, afirma el sindicat. 

Es mantenen les reivindicacions del novembre

“Som metges, som sanitat i volem qualitat” serà novament el lema de la mobilització que també manté les reivindicacions plantejades al novembre: mesures per reduir la càrrega de treball i millorar la qualitat de l’assistència, així com millores de les condicions laborals, professionals i retributives del personal facultatiu dels centres d’atenció primària i hospitals concertats. Segons MC, es tracta de solucions que no es recullen en el conveni SISCAT i que es poden negociar “sense cap mena de problema legal”.  

A més, el sindicat remarca que les reclamacions que motiven aquesta convocatòria de vaga no són recents sinó que “s’arrosseguen des de fa anys i algunes, fins i tot, compten amb l’aval dels tribunals de justícia”.

Així mateix, nega que, tal com s’afirma des del CatSalut, el conveni acordat sigui positiu per a tots els professionals. “Els facultatius, encara que col·lectiu minoritari del conveni, són part essencial de l’activitat assistencial i no es veuen representats per aquest pacte. És evident que no es pot donar per bo”. 

En aquest sentit, Metges de Catalunya emfatitza que la sanitat concertada també és pública i recorda que, a efectes d’aplicació de les retallades, els treballadors del sector van tenir la mateixa consideració que el personal al servei de l’Administració. És per això que el CatSalut “no es pot desentendre del conflicte”, ja que finança el 95% del pressupost de les entitats concertades i ostenta la titularitat de l’àmplia majoria de consorcis i empreses.

“La solució del conflicte és a les mans del Departament de Salut. Els màxims responsables de la conselleria decidiran si volen resoldre’l o enquistar-lo. Si opten per la segona via, difícilment es podrà assegurar la pau social”, adverteix el sindicat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article