Dos col·lectius de juristes reclamen al govern espanyol que deixi sortir l'Open Arms de Barcelona

Els voluntaris de la ONG badalonina han convocat una manifestació aquest dissabte 19 de gener a Barcelona


La Unió Progressista de Fiscals ha demanat al govern espanyol que “cessi” la “retenció” del vaixell d’Open Arms, al qual denega el permís perquè surti cap a Líbia. Tanmateix, el col·lectiu Jutges per la Democràcia també s’ha sumat a les reclamacions al govern espanyol perquè deixi sortir l'Open Arms de Barcelona.

L'associació progressista Jutges i Jutgesses per la Democràcia (JpD) reclama al govern espanyol que deixi sortir el vaixell de salvament Open Arms a la zona SAR de Líbia per continuar amb la seva tasca de salvament.

Capitania Marítima, depenent del Ministeri de Foment, va bloquejar la sortida del vaixell del port de Barcelona, que s'havia de produir el passat 8 de gener, al·legant l'incompliment de preceptes de la normativa marítima fins que no es garantís un acord pel desembarcament dels refugiats atesos.

Jutges per la Democràcia considera que això “difícilment passarà” perquè apunten que “ni Itàlia, ni Líbia, ni Malta facilitaran aquests acords”. Així, l’entitat reclama en un comunicat “que els incompliments de tercers estats siguin denunciats per Espanya a l’òrgan competent per la seva sanció” i que Espanya “col·labori activament amb el respecte dels drets humans i contribueixi a solucionar la crisi humanitària en comptes d'entorpir-la i no impedeixi la tasca dels qui salven vides al mar”.

L'associació lamenta que “l’incompliment habitual de la resta dels països del seu deure d’auxili no es pot atribuir a qui precisament auxilia”. Afegeix que amb el bloqueig “no està en joc només el seu dret a navegar sinó que es posa en risc la vida de les persones migrants” a les que l'Open Arms rescataria.

Jutges per la Democràcia considera que “ni les institucions europees ni els estats membres han estat a l’altura” i denuncia la seva inacció. Recorda que recentment el vaixell d’Open Arms va arribar a Espanya amb 310 persones rescatades després que Itàlia i Malta incomplissin les seves obligacions internacionals i neguessin l'accés als seus ports amb aquestes persones.

La necessitat d’una resposta europea

Per la seva banda, la Unió Progressista de Fiscals subratlla que atorgar o no el permís ha de ser un acte “administratiu, no polític” i lamenta que “de facto”, la denegació constitueix una “mesura cautelar preventiva” que pretén “suplir la manca de política europea” en la qüestió migratòria.

A més, la unió de fiscals considera que l'oenagé no ha incomplert els convenis internacionals relatius al dret al mar que obliguen a dur els rescatats als ports segurs més propers –argument que esgrimeix el govern espanyol per denegar-li el permís per salpar- perquè els països més propers eren Itàlia i Malta, que havien negat l'accés als seus ports.

L'entitat retreu al govern que impedeixi la sortida al vaixell “fent recaure sobre ell la responsabilitat d’actes aliens”. I afegeix que mereix “més rebuig” que les “conseqüències de la denegació” recaiguin sobre “centenars de persones en perill”.

Aquest impediment, creuen els fiscals, “blanqueja i convalida” les polítiques “atemptatòries” contra els drets humans, perquè els “facilita” els objectius.

Per això demanen al govern espanyol que “cessi” la “retenció”, que denunciï davant del Tribunal Internacional del Mar els “incompliments” de les obligacions dels governs i que “lideri” una resposta “europea, coordinada i respectuosa amb la convenció sobre l’Estatut dels Refugiats i el conveni europeu de Drets Humans”.

Manifestació convocada pels voluntaris del vaixell

Els voluntaris de la oenagè badalonina han convocat una manifestació aquest dissabte 19 de gener a Barcelona.

La manifestació començarà a les 16.00 hores, des de la Delegació del Govern a Barcelona, al carrer Mallorca, 278 fins a l’Oficina d'informació del Parlament Europeu a Barcelona, al Passeig de Gràcia, 90. La marxa compta amb el suport de diferents entitats.

 

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article