“La cuina és un espai de trobada per compartir i celebrar la diversitat del nostre país”

Afers Socials presenta un receptari sobre la cuina gitana a Catalunya


El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha presentat aquest migdia el llibre Halar, cuina gitana a Catalunya. La publicació és una iniciativa del Pla Integral del Poble Gitano per a donar visibilitat a la cultura i la gastronomia gitana a Catalunya. El receptari ha comptat amb la col·laboració de la Fundació Alícia, un centre de recerca en cuina que, entre d’altres, té l’objectiu de realçar el patrimoni alimentari i gastronòmic dels territoris.

El Homrani ha remarcat que “posar en valor la cultura del poble gitano, present a Catalunya des de fa més de 600 anys, és construir una societat cohesionada”. En aquest sentit, el conseller ha assegurat que Catalunya “fa una aposta decidida per un model d’interculturalitat, que generi espais comuns, objectius compartits, on tots i totes puguem interaccionar, on la diversitat no només es respecti, sinó que sigui considerada un enriquiment per a tots”.

Pel que fa al receptari que s’ha presentat aquest divendres, el conseller ha remarcat que “ens ofereix l’oportunitat d’entrar a casa dels gitanos i les gitanes i saber més d’aquestes persones, del seu poble, de la seva cultura, de la seva història, de les seves tradicions, de la seva relació amb la terra i els aliments, de la seva forma de vida, de la seva manera de celebrar els grans moments”, i ha conclòs que la cuina “és també un espai de trobada per compartir i celebrar la diversitat del nostre país”.

34 receptes de cuina gitana

Halar, cuina gitana a Catalunya recull un total de 34 receptes que expliquen la tradició culinària del poble gitano. Els plats han estat relatats per 26 dones i homes gitanos d’arreu del país amb orígens diversos dins del territori peninsular.

El treball ha consistit en diverses trobades dels investigadors de la Fundació Alícia amb les persones gitanes que hi han participat relatant vivències i experiències personals així com les dels seus avantpassats pel que fa a la tradició culinària i gastronòmica del poble gitano.

Aquestes entrevistes han permès elaborar una àmplia recopilació de coneixement sobre la cuina, el patrimoni gastronòmic i l’alimentació gitana: preferències i hàbits alimentaris, distribució d’àpats o plats específics i la seva elaboració.

En una segona fase del projecte, experts de la Fundació han seleccionat les receptes més significatives. La repetició de les receptes entre els participants, la utilització d’ingredients habituals en la cuina gitana, la singularitat i el significat de certes elaboracions i la varietat (tipologies d’elaboració i tècniques), s’han tingut en compte a l’hora de donar forma a la publicació.

El resultat final esdevé un recopilatori de la cuina gitana a Catalunya que permet difondre aquest coneixement entre la mateixa comunitat i així ajudar a crear consciència de patrimoni gastronòmic propi, alhora que es visibilitza aquest aspecte de la cultura gitana, fins ara força desconegut.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article