Projecte Home inaugura a Tortosa ‘Tu tens la clau’, una exposició itinerant de prevenció de drogues

L’ONG ha atès 120 persones amb problemes d’addiccions des de l’obertura del Servei d’Atenció de les Addiccions a la comarca

Amb l’objectiu de conscienciar els més joves i el conjunt de la població sobre els riscos de l’abús de drogues, aquest dilluns s’ha inaugurat a Tortosa, ‘Tu tens la clau’, una exposició itinerant que durant el 2019 visitarà una dotzena de municipis de les Terres de l’Ebre.

L’exposició ha estat elaborada i impulsada per l’ONG per a les addiccions Projecte Home Catalunya i coorganitzada per la xarxa de Biblioteques Públiques de Catalunya. Tortosa, i concretament, la biblioteca Marcel·lí Domingo és la primera parada d’una exposició que es podrà veure al llarg de l’any a les biblioteques dels següents municipis (per ordre de calendari): Amposta, Móra d’Ebre, Flix, Alcanar, Sant Carles de la Ràpita, Deltebre, Roquetes, Santa Bàrbara, Sant Jaume d’Enveja, Móra la Nova i Gandesa.

Des de Projecte Home Catalunya s'ha destacat la voluntat que té aquesta exposició d’anar més enllà dels temes exclusivament relacionats amb el consum de drogues. “Hem plantejat un format que el que vol és fer reflexionar els joves sobre qüestions com ara les emocions, els valors o la comunicació, que poden incidir en l’abús de drogues”.

Les claus per a una vida més plena

L’última enquesta ESTUDES 2016/2017, del Ministeri de Sanitat, indica que entre els estudiants de 14 a 18 anys, en el darrer any un 75,6% va consumir alcohol, un 34,7% tabac i un 26,3% cànnabis; entre d’altres conclusions que mereixen atenció com ara l’increment de l’ús compulsiu d’internet o l’extensió de substàncies estimulants per millorar el rendiment en l’estudi sense recepta de cap metge.

Per abordar aquestes qüestions, l’entitat ha dissenyat una exposició que fuig del missatge tradicional que posava el focus en les drogues per centrar-se en una sèrie d’aspectes fonamentals per al desenvolupament de la persona i que són claus per tal de construir una vida més plena, saludable i lliure de conductes de risc com ara l’abús de drogues.

Així, el format de l’exposició es basa en cinc portes que cal explorar per tal d’aprofundir en l’autoconeixement i que conviden a reflexionar a través de la interacció, oferint claus per obrir-les. Els temes que tracten cadascuna de les portes són les emocions, els pensaments, els valors, els plaers i la comunicació.

Tot i que centrada en un primer terme en els joves i les seves famílies, l’exposició vol arribar també al públic general per abordar conductes de risc sovint invisibilitzades perquè compten amb l’acceptació social, com ara l’abús del consum d’alcohol.

46 persones amb addiccions ateses el 2018

El Servei d’Atenció de les Addiccions a les Terres de l’Ebre ha atès durant el 2018 a 46 persones amb addiccions i als seus familiars, i a un total de 120 des de la seva obertura a finals de 2015. Entre el conjunt de persones ateses, els homes són majoria (78% d’homes / 22% de dones) i la mitjana d’edat és de 37,5 anys. La cocaïna i l’alcohol són les substàncies més problemàtiques. Concretament, la cocaïna és la substància que més demandes d’atenció genera, un 58,5% dels casos, seguida de l’alcohol (26,8%), les ludopaties o altres conductes addictives (9,8%) i l’heroïna (4,9%).

És també destacable que el 42,8% de les persones ateses pateixen algun tipus de patologia dual, és a dir, un trastorn mental i una addicció a la vegada. El Baix Ebre i el Montsià són les comarques de procedència de la majoria de les persones ateses. També s’han atès persones de la Ribera d’Ebre, la Terra Alta, el Priorat i algunes del País Valencià. Pel que fa a municipis, Tortosa, Amposta i El Perelló són les localitats d’on procedeixen més persones ateses.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article