El control a distància millora el 40% el compliment dels nivells de colesterol després d’un infart

Els pacients segueixen programa de rehabilitació i se’ls ofereixen classes d’educació sanitària per modificar els seus hàbits de vida


El control dels nivells de colesterol després de patir un infart és bàsic per reduir el risc de patir un segon episodi cardíac. Però només 3 de cada 10 pacients ho aconsegueix, segons dades de l’enquesta EUROASPIRE, realitzada a una vintena de països europeus. Per aquest motiu, l’equip del Servei de Cardiologia de l’Hospital del Mar ha analitzat un nou protocol per al seguiment a distància de l’evolució d’aquests pacients.

De moment, els resultats demostren la utilitat de la iniciativa, que ha portat el compliment dels nivells de lípids, és a dir, el nivell de colesterol dolent a la sang de 70 mg/DL o inferior, fins al 75%, un increment del 40%.
“El problema de patir un infart és que multiplica les possibilitats de patir-ne un altre, perquè existeix una malaltia cardíaca establerta”, explica Sònia Ruiz, metgessa adjunta del servei.

Per tant, iniciar de seguida un procés de seguiment i de rehabilitació cardíaca és bàsic per mantenir sota control els factors de risc. “Cal preveure que aquesta malaltia no es continuï desenvolupant. Es fa un gran esforç en el moment de l’infart, que no serveix de res si no es fa un control d’aquests factors de risc cardiovascular”, explica Ruiz.

En el cas del nou protocol, s’ha establert que els pacients, a l’hora de rebre l’alta hospitalària, ja tenen programada una analítica de seguiment al cap de sis setmanes de l’infart. En cas que els resultats no siguin satisfactoris, els pacients reben una trucada i s’ajusta el tractament. Tot plegat a distància i sense necessitat que els malalts es desplacin a l’hospital.

El protocol es va començar a aplicar el novembre del 2017. S’ha analitzat l’evolució de 125 pacients, dels quals, tres mesos després, el 75% presentaven uns nivells de colesterol dins dels objectius recomanats. L’anàlisi a l’any mostra un lleuger descens d’aquesta xifra, fins al 64%, “que tot i que l’hem d’intentar millorar en el futur”, apunta la Dra. Ruiz, està molt per sobre de la mitjana en aquests casos.

Un complet protocol de rehabilitació cardíaca

Els pacients tractats a l’Hospital del Mar per un infart entren de forma automàtica dins un programa de rehabilitació cardíaca que preveu el control dels factors de risc (hàbits de vida, alimentaris i exercici físic), al qual s’afegeix el nou protocol de seguiment. En ell intervenen cardiòlegs, personal d’infermeria i metges rehabilitadors i fisioterapeutes, amb l’objectiu d’aconseguir allunyar el risc d’un segon episodi cardíac.

Durant la seva estada a l’hospital, els pacients inicien la mobilització per retornar-los la condició física necessària a l’hora de l’alta hospitalària. A la vegada, se’ls ofereix orientació sobre la medicació que hauran de prendre, l’activitat física que poden realitzar i els signes d’alarma, així com els hàbits de vida que hauran de canviar per controlar els factors de risc.

En una segona fase, ja fora de l’hospital, es reforça l’educació sanitària amb sessions informatives en grup impartides per metges, infermeres i fisioterapeutes. Aquesta part del programa dura quatre setmanes.

Durant les següents cinc setmanes, el pacient comença un programa d’entrenament a la sala de teràpia, adequat a les seves possibilitats i dirigit per personal qualificat. En acabar, se li ofereixen les pautes d’activitat física i es programa el seguiment a distància. Tot plegat té un efecte beneficiós en la qualitat de vida del malalt i en la disminució de la mortalitat.

Ruiz destaca els beneficis d’aquest control, si es té en compte que entre el 20 i el 25% dels pacients abandonen el tractament. “Hi ha un problema seriós per obtenir les xifres-objectiu de control dels factors de risc”, apunta. “Passa per molts motius, a vegades els professionals mèdics no optimitzem el tractament. Per això, cal establir protocols i traslladar al personal sanitari la importància del control d’aquests factors de risc”.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article