Sabadell reclama mantenir oncologia infantil al Parc Taulí després que Salut n’anunciï el trasllat al Vall d’Hebron

El Govern diu que l’hospital no compleix els estàndards europeus, que fixen en 30 els casos anuals per garantir l’expertesa del centre


L’Ajuntament de Sabadell ha reclamat al Departament de Salut que mantingui a l’hospital Parc Taulí el servei d’oncologia pediàtrica, després que la Generalitat hagi decidit traslladar-lo al Vall d’Hebron de Barcelona. El consistori ha lamentat l’anunci destacant “la necessitat de mantenir la proximitat” del servei, amb el qual es tracten nou infants nous cada any.

La Generalitat, però, es basa en aquesta xifra per justificar el trasllat. Segons Salut, els estàndards de la Societat Europea d’Oncologia Pediàtrica situen en 30 el nombre mínim de nous casos anuals per poder garantir l’expertesa d’un centre. “La capacitat terapèutica disponible a Vall d’Hebron és simplement impossible de reproduir en altre centre que no tracti un volum similar de casos”, apunta el Govern.

Salut remarca que el nombre mínim de casos d’oncologia infantil per cada hospital està avalat per un acord del Consell Interritorial del Sistema Nacional de Salut del passat mes de setembre. Davant de la diferència de qualitat de resultats a l’estat espanyol, relata el Departament, el Ministeri ha promogut una reorganització per “millorar l’oferta assistencial per cada territori”. Això implica l’agrupació de casos en determinats centres, com l’hospital Vall d’Hebron i Sant Joan de Déu, on cada any es tracten uns 80 casos de càncer infantil.

“Aquests hospitals disposen de totes les tecnologies terapèutiques d’alta complexitat i formen part d’un ecosistema d’excel·lència reconegut mundialment”, defensa la Generalitat, que remarca que els dos “són centres de referència acreditats per CSUR en oncologia pediàtrica i membres de la Xarxa Europea d’Oncologia Pediàtrica (European Reference Network, Paed-Can)”. Alhora, Salut senyala que la distància entre el Parc Taulí i Vall d’Hebron no és superior als 30 quilòmetres.

L’Ajuntament de Sabadell, però, s’ha reunit amb representants del Servei Català de la Salut per reclamar que s’estudiï la possibilitat de mantenir els serveis oncològics infantils al Parc Taulí. El CatSalut ha donat el seu “compromís” per analitzar “quina activitat és susceptible de mantenir al centre”, mentre el consistori sabadellenc ha anunciat que es reunirà amb ajuntaments del Vallès Occidental per tractar la “preocupació” del trasllat dels tractaments.

Retrets polítics

La notícia ha provocat un rebombori polític a la ciutat. A nivell de partit, la Crida per Sabadell –que ostenta l’alcaldia- ha emès un comunicat demanant paralitzar el trasllat “de forma immediata”. “Els necessaris debats i consideracions tècniques sobre reordenació de serveis mèdics en cap cas poden anar en detriment d’un model sanitari proper al territori”, insisteix la formació, que acusa la Generalitat d’haver actuat amb “manca de transparència” per no haver informat als ajuntaments directament afectats.

En canvi, Esquerra, soci de govern municipal, s’ha mostrat comprensiva amb la decisió del Departament, acceptant els arguments relacionats amb els estàndards mínims que fixen en 30 els casos anuals per garantir la qualitat d’un servei en un hospital. L’únic requisit que marquen els republicans és que “només es traslladin aquelles activitats que realment millorin la qualitat assistencial, i que es mantinguin al Taulí aquelles que es puguin realitzar amb les millors condicions”.

El més contundent vers l’anunci de Salut ha estat el PSC, que reclama la compareixença del delegat del Govern i tinent d’alcalde, Juli Fernández (ERC) per a què detalli els motius del trasllat i “expliqui perquè s'ha començat a aplicar el desmantellament amb secretisme”. Els socialistes han entrat una proposta de resolució al Parlament de Catalunya instant al Govern a no derivar el servei a Barcelona, i remarquen que han aconseguit recollir 30.000 signatures contra el trasllat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article