Entitats de la discapacitat exigeixen que s'aprovin els pressupostos amb un extra pels CET

El COCARMI i la Federació ECOM fan una “crida a la responsabilitat” dels partits polítics


Encara a l’espera de l’aprovació dels pressupostos al Congrés i, en conseqüència, al Parlament, el Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI) i la Federació ECOM han demanat als partits que n’accelerin l’aprovació i que aquests incloguin recursos per a les persones amb discapacitat. El COCARMI ha fet una “crida a la responsabilitat” de totes les formacions “perquè pensin realment en les necessitats de les persones” i ECOM ha denunciat l’“infrafinançament” dels Centres Especials de Treball (CET).

“Sense l'aprovació de nous pressupostos difícilment es podrà donar resposta als grans reptes d'aquest 2019”, ha dit Antonio Guillén, president del COCARMI, que ha posat d'exemple l'increment del Salari Mínim Interprofessional (SMI), l'actuació de les tarifes dels serveis d'atenció a les persones o el desplegament del decret per a una escola inclusiva.

“Els pressupostos no han de servir per confrontar territoris ni col·lectius vulnerables i amb risc d'exclusió social”, ha remarcat Guillén, que ha constatat que els comptes s'han convertit en una “eina de confrontació i d'intercanvi de vots i favors, un trist espectacle que oblida les persones, que són les que haurien d'estar al centre de l'activitat política”.

COCARMI demana l'actualització de la cartera de serveis socials perquè inclogui alguns que s'estan finançant a través de subvencions, com els serveis de fisioteràpia, logopèdia o suport d'intèrprets de llengua de signes, entre d'altres.

En aquest sentit, l'entitat es queixa que la convocatòria de subvencions del 0,7% d'IRPF ha oblidat les necessitats de les persones amb discapacitat, perquè no s'ha valorat prou la continuïtat de projectes d'atenció a les persones en funcionament des de fa molts anys.

ECOM posa el focus en els Centres Especials de Treball

Per la seva banda, la Federació ECOM ha posat el focus en els Centres Especials de Treball que, ha dit, “fa temps que es queixen de l’infrafinançament i de l’incompliment de la llei estatal que obliga a subvencionar el 50% del Salari Mínim Interprofessional (SMI) de totes les persones amb discapacitat que hi treballen”. L’entitat ha explicat que la situació econòmica als CET s’ha agreujat des que l’1 de gener del 2019 l’Estat espanyol va aprovar l’increment del 22% del Salari Mínim Interprofessional “sense haver previst una aportació complementària perquè els CET puguin sufragar aquest augment dels salaris de les persones que treballen en els seus centres”.

És per això que ECOM ha reclamat també l’aprovació dels pressupostos estatals i autonòmics i demana al govern espanyol que inclogui “una aportació econòmica complementària” perquè aquests centres puguin “materialitzar els increments de salari en els seus treballadors sense cap afectacció a les seves finances” que, ha dit la federació, “ja estan prou afectades”.

No obstant això, l’entitat ha explicat que en el cas dels CET de persones amb discapacitat física aquest impacte ha estat menor perquè “per conveni ja s’apliquen unes taules salarials que pràcticament s’equiparen al SMI o que estan per sobre”.

Per Antonio Guillén, que també és president de la Federació ECOM, una altra qüestió important és els “retards” en els cobraments de les subvencions. En aquest sentit, des d’ECOM han reclamat al govern espanyol que “faci arribar a Catalunya els fons necessaris per tal que es pugui fer efectiu l’acompliment de la llei”, que “s’accelerin les convocatòries i que els pagaments es facin efectius amb celeritat”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

greg matto catalan
1.

obtenir un 2% de préstec real per fer negocis, comprar casa, cotxe i pagar factures mèdiques contacti amb [email protected]

  • 0
  • 0

Comenta aquest article