Vall d'Hebron llança una campanya per impulsar la investigació de les cardiopaties infantils

Aquesta iniciativa pretén sensibilitzar la societat i recollir donacions


Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus ha llançat aquest divendres la campanya #VHTocaElCor, que té com a objectiu conscienciar sobre la importància de les cardiopaties infantils i recollir donacions per impulsar la recerca en aquest camp. El projecte vol destacar el paper del Servei de Cirurgia Cardíaca i Cardiologia Pediàtrica de Vall d'Hebron com el centre de Catalunya que atén pacients d'una major complexitat.

De fet, és l'únic hospital amb programa d'insuficiència cardíaca i trasplantament cardíac pediàtric de Catalunya. La campanya se centrarà en les xarxes socials, especialment a Facebook i Instagram. Vall d'Hebron demana a la ciutadania que es faci una fotografia amb les mans en forma de cor.

El programa de trasplantament de Vall d'Hebron va començar l’any 2006, amb més de 50 trasplantaments realitzats en nens amb uns resultats excel·lents de supervivència i qualitat de vida. Cada any atenen uns 7.000 pacients, tenen més de 500 ingressos hospitalaris i realitzen més de 200 cirurgies cardíaques, més de 200 cateterismes cardíacs i més de 100 procediments d'arrítmies.

Les cardiopaties poden estar ja presents en néixer (cardiopaties congènites) o bé desenvolupar-se al llarg de la vida. Les cardiopaties congènites són les majoritàries: a Catalunya neixen cada any uns 600 nens que les pateixen, dels quals al voltant d’un 25% necessita una intervenció quirúrgica. La incidència és d’entre 5 i 12 nadons per cada 1.000.

Dins d’aquest grup de malalties del cor, les més freqüents són la comunicació interventricular (CIV), la comunicació interauricular (CIA), el ductus permeable, l’estenosi pulmonar, la coartació aòrtica, l’estenosi aòrtica, la tetralogia de Fallot, la transposició de grans artèries, el canal atrioventricular i la síndrome del cor esquerre hipoplàstic. Aquestes malalties poden posar en risc la vida dels infants.

La majoria de les malalties del cor en nounats es diagnostiquen durant la vida prenatal. Es poden detectar ja amb només 12 setmanes de gestació i, fins i tot, algunes poden operar-se durant la vida fetal des de la setmana 20. No obstant això, és essencial que la persona que fa l’ecografia tingui un entrenament correcte per poder sospitar de la seva presència i derivar el pacient a centres referents en cardiologia fetal, com Vall d’Hebron.

La majoria de nens que neixen amb una cardiopatia congènita s’operen abans de l’any de vida, però d’altres s’operen de més grans i fins i tot d’adults. Fa 30 anys la mortalitat era molt elevada. La majoria de nens amb una malaltia de cor no superaven la infància. Actualment, gràcies als avenços del diagnòstic i del tractament, la mortalitat s’ha reduït dràsticament. Ara el percentatge se situa entre l'1 i el 3%.

L’Hospital Vall d’Hebron és l’únic centre de Catalunya que té un equip de professionals que atén les cardiopaties congènites des de la vida fetal a l’adulta, i realitza una assistència integral al mateix centre.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article