El model de pensions trontolla: el tercer sector exigeix un consens per garantir un envelliment digne

Un estudi de la Taula del Tercer Sector alerta que el model necessita un “replantejament a fons” que ofereixi “solucions duradores”


El model de pensions a l’Estat espanyol trontolla. Hi ha dos elements clau que han accentuat la seva inestabilitat: la crisi econòmica –que ha provocat un augment de l’atur, una davallada dels sous i un increment de feines precàries– i l’envelliment progressiu de la població –a conseqüència d’una baixada de la natalitat i pel fet que cada cop vivim més anys–. A més, les arques de la Seguretat Social cada cop recapten menys diners: hi ha menys ingressos per la precarització i augmenta el nombre de pensionistes, que representa el 40% de la despesa pública.

Tot plegat ha fet que ens trobem davant d’un sistema “amb feblesesˮ, que ha esgotat el Fons de reserva (o la “guardiola de les pensionsˮ) i que, per tant, no pot garantir el dret a envellir amb dignitat de totes les persones. Davant d’aquesta situació, la Taula del Tercer Sector ha elaborat un informe a partir del qual demana un “gran pacte de consensˮ entre els governs català i espanyol per “replantejar a fonsˮ el model de pensions i aconseguir que aquest ofereixi una “solució duradora, sostenible i viableˮ que “deixi de banda els interessos partidistes i electoralistesˮ.

Aquest replantejament ha d’anar acompanyat, segons la Taula del Tercer Sector, de polítiques actives d’ocupació que acabin amb la precarietat, un increment dels salaris, polítiques que fomentin la natalitat i que afavoreixin la conciliació familiar i aprofitar el fenomen migratori com una oportunitat per incorporar treballadors nous al mercat laboral.

Les dones cobren un 34% menys de pensió que els homes

Entre les dades recollides a l’informe, elaborat per la periodista Natàlia Vila, s’hi descriu que les pensions representen el 72% dels ingressos de la gent gran, un percentatge que augmenta fins al 90% en el cas de les persones més grans de 70 anys. A més, la bretxa de gènere també es perpetua durant la vellesa perquè el sistema de pensions és un reflex del mercat de treball. Les dones cobren de mitjana un 34% menys de pensió que els homes, en alguns casos perquè, per qüestions socioculturals, han treballat menys que els homes i en feines més mal retribuïdes. El 70% de dones percep una pensió inferior als 735,9 euros (l’antic Salari Mínim Interprofessional; a partir de l’1 de gener de 2019 va passar a ser de 900 euros).

En aquest sentit, la presidenta de la Taula del Tercer Sector, Francina Alsina, també ha subratllat la importància que la Renda Garantida de Ciutadania pugui actuar de complement de les pensions, la qual cosa “encara no s’ha aconseguitˮ. “Cal una entesa per assegurar que les persones que perceben pensions baixes puguin veure complementats els seus ingressosˮ, ha dit.

Els bancs hi veuen una oportunitat de negoci

La inestabilitat del sistema de pensions, denuncia Alsina, també “ha despertat l’interès de la banca i les asseguradores que s’han llançat de ple al negoci dels plans de pensions privatsˮ. De fet, Catalunya és líder en nombre de persones que han iniciat un pla de pensió. El 2016 es van comptabilitzar més d’un milió i mig de catalans que tenen diners en un fons.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article