La contaminació de l'aire a l'escola podria tenir relació amb el sobrepès i obesitat dels infants

Un estudi d'ISGlobal ha entrevistat 2.660 nens i nenes d'entre set i deu anys de 39 escoles de primària de Barcelona


Un estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) realitzat amb 2.660 nens i nenes d'entre set i deu anys de 39 escoles de primària de Barcelona suggereix que l'exposició a la contaminació de l'aire, especialment a l'escola, podria associar-se amb més risc de sobrepès i obesitat en la infància.

Altres recerques ja havien apuntat aquesta relació entre la contaminació i el sobrepès o la obesitat infantil però per primera vegada l'estudi s'ha centrat en l'entorn escolar i no només en l'habitatge, en ser també un dels entorns on els nens i nenes passen més temps. L'estudi es publica a la revista Environment Internacional i s'ha fet en el marc del projecte Breathe.

Els investigadors van recollir les dades de pes i alçada de l'alumnat, van calcular el seu índex de massa corporal i el nivell de sobrepès i obesitat. També van mesurar la contaminació de l'aire a l'exterior de les escoles, recollint els nivells de diòxid de nitrogen, partícules fines i ultrafines i carboni elemental, amb sensors ubicats al pati durant una setmana d'estiu i una altra d'hivern. També es van estimar els nivells d'exposició en els habitatges.

Els resultats de l'estudi mostren que les nenes i els nens exposats a nivells mitjans o alts de contaminació de l'aire a les escoles eren més propensos a tenir sobrepès i obesitat en la infància, en comparació als que estan exposats a nivells baixos, tal com ho explica el primer autor de l'estudi Jeroen de Bont. A l'habitatge, l'exposició a nivells més alts també es va associar a més probabilitats de tenir sobrepès o obesitat.

La també investigadora d'ISGlboal Martine Vrijheid però, admet que són resultats que s'han de prendre “amb cautela” perquè l'estudi té “limitacions”. Per a Vrijheis, és una recerca amb un disseny “transversal” que mostra dades únicament d'un moment concret en el temps, i per tant, no es pot avaluar la naturalesa de l'associació que s'ha trobat. Per extreure conclusions “més sòlides”, diu Vrijheid, caldria fer un nou estudi fent el seguiment dels i les participants al llarg del temps.

Pel que fa al mecanisme que explica la relació entre la contaminació de l'aire i el sobrepès, alguns estudis previs en animals apunten que l'exposició a la contaminació pot induir estrès oxidatiu, resistència a la insulina i inflamació sistèmica, factors que es contribueixen al desenvolupament de l'obesitat, segons explica Bont.

La majoria de nens i nenes estaven exposats a nivells de contaminació de l'aire per sobre de la recomanació de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), tant en l'habitatge com a l'escola. En concret, més del 75% estaven exposats a nivells de PM2.5 superiors als recomanats (10 mg/m3) i més del 50% respiraven nivells de NO2 superiors als considerats segurs (40μg/m3).

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article