L’APE acusa Interior de tenir “aturat” el protocol perquè els bombers notifiquin casos de pobresa energètica

Bombers de Barcelona ja fa un any que va posar en marxa aquest protocol i ha aconseguit detectar més de 500 casos


L’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) s’ha reunit aquest dijous amb el conseller Miquel Buch, el secretari general, Brauli Duart, i el director general de prevenció, extinció d’incendis i salvaments, Manel Pardo, per exigir l’activació del protocol de detecció de casos de pobresa energètica a través de les intervencions de Bombers de la Generalitat. Des de l’aliança asseguren que aquest protocol “porta gairebé dos anys al calaix de la conselleria d’Interiorˮ.

Es tracta d’una proposta que l’APE va elaborar fa dos anys quan des de l’entitat es van adonar que els bombers eren uns “observadors privilegiatsˮ i que amb “indicadors molt senzillsˮ podien detectar si en una llar on han intervingut pot haver-hi una situació de pobresa energètica. Tant l’Ajuntament de Barcelona com la Generalitat van acceptar aquesta proposta i es van comprometre a implementar-la. Al cos de Bombers de Barcelona ja fa més d'un any que es va posar en marxa i ha aconseguit detectar més de 500 casos de pobresa energètica al llarg d’aquest temps, uns 40 mensuals.

L’APE explica que la Generalitat va fer una prova pilot a cinc parcs de Catalunya (Hospitalet, Terrassa, Badalona, Girona i Lleida) però es va aturar al cap de dos mesos i no es va ampliar a la resta de parcs de Catalunya. A més, la implementació d'aquesta prova pilot va ser “deficient” perquè el nombre de casos detectats no va arribar a la vintena. Aquestes xifres, segons l’APE, “xoquen amb els resultats de Bombers de Barcelona”.

El Departament d’Interior, assegura l’APE, s’ha compromès ara a tornar a engegar el procés per a posar en marxa aquest protocol, però demanen la coordinació amb el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. Segons l’entitat, aquesta és una manera de “passar-se la pilota entre departaments mentre hi ha vides en joc”. Tot i això, afirma que aquest dijous mateix es posaran en contacte amb Treball, Afers Socials i Famílies “per aconseguir que es faci efectiu”.

L’entitat justifica que aquests mesos són un “període especialment crític per la pobresa energètica, sobretot pels incidents ocasionats per escalfar-se amb mètodes que poden posar en risc la seguretat de les famílies”. “Cada dia que passa sense l'aplicació d'aquest protocol perdem l'oportunitat de prevenir incendis i morts per pobresa energètica”, subratlla l’APE.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article