Un estudi recomana reconsiderar el protocol de vacunació de l’hepatitis A per evitar virus resistents a la vacuna

Investigadors de la UB aconsellen administrar dues dosis i en alguns casos un recordatori addicional


Un estudi recomana reconsiderar el protocol de vacunació de l'hepatitis A per evitar virus resistents a la vacuna. Investigadors de la Universitat de Barcelona (UB) han analitzat per primera vegada amb tècniques de seqüenciació massiva l’evolució d'aquest virus a partir de mostres de pacients. Afecta especialment homes que tenen relacions sexuals de risc amb altres homes.

Els resultats mostren la presència de variants del virus que es podrien escapar dels efectes de la vacuna. Els investigadors recomanen administrar-ne dues dosis i, en alguns casos, fer un recordatori addicional. El treball està liderat pel Grup de Recerca de Virus Entèrics de la UB en col·laboració amb el Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) i l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB).

L'hepatitis A és una inflamació del fetge causada per un virus. La simptomatologia és relativament lleu i acostuma a desaparèixer al cap de poques setmanes, però en alguns casos la malaltia pot durar mesos. Entre els grups més afectats per aquesta malaltia destaquen els homes que tenen relacions sexuals de risc amb altres homes (MSM).

En aquest estudi s'han analitzat mostres de pacients MSM, tant vacunats com no vacunats, que es van contagiar durant un brot d’hepatitis A a Barcelona (2016-2018). L’objectiu era estudiar l’evolució del virus i comprovar si en poden emergir variants que s’escapin dels efectes de la vacuna. Se'n van trobar en els dos grups, però en el cas dels vacunats el nombre era major.

L'aparició de variants antigèniques del virus de l’hepatitis A podria esdevenir una amenaça per a la salut pública i tenir conseqüències en la futura utilitat de les vacunes disponibles actualment.

A més de precisar el protocol de vacunació, els investigadors apunten que caldria treballar per tenir vacunes més fàcils d’obtenir. Els resultats d'aquest treball s'han publicat a la revista 'EBioMedicine'.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article