Afers Socials defensa que els darrers dos anys les ajudes per a gent gran han crescut un 25%

Iglesies admet que hi ha “pressió” per accedir a una plaça pública, però creu que subvencionar les privades “no és factible al 100%”


El secretari del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesias, ha respost aquest divendres a la patronal de les residències, l'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), i ha recordat que s'ha augmentat en un 25% la inversió en prestacions econòmiques per a persones grans que ha permès que entrin al sistema 27.000 nous usuaris. Iglesias ha reconegut que aquestes prestacions són una  “línia de treball” que pot reduir el temps d'espera i augmentar la cobertura.

Les declaracions arriben la mateixa setmana que s’ha fet públic per primer cop el nombre de persones amb dependència que esperen un espai residencial a Catalunya. En total, en van ser el 2017 18.500. El mateix any, 929 avis van morir esperant una plaça i 845 més, la valoració de la dependència.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Iglesias ha admès que hi ha “pressió” per accedir a una plaça pública però considera que subvencionar les places a les residencies privades no sempre és “factible al 100%”. En aquest sentit, el secretari també ha admès que no es vol “renunciar” a crear places públiques, però recorda que cal fer-les “on fan més falta”.

Per a Iglesias cal buscar una solució “integral” a l'envelliment de les persones, tenint en compte que la població té cada vegada més esperança de vida. El secretari creu que s'ha d'intentar que l'edat de sol·licitud de valoració sigui abans d ela mitjana actual, de 82 anys.

També ha assegurat que aposta per la inversió en serveis de proximitat i combinar els dispositius a domicili, com una preferència de la gent gran, allargar l'estada sociosanitària, o combinar aquesta opció amb l'atenció residencial en el cas dels pacients crònics complexes.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article