Patronals i sindicats arriben a un acord per al conveni de la sanitat privada

La cobertura total de les prestacions per incapacitat temporal en tots els casos des del primer dia és una de les novetats que recull el conveni


Patronals i sindicats arriben a un acord  per al conveni de la sanitat privada. Una de les novetats d’aquest conveni és l’equiparació salarial dels metges i infermeres d’atenció primària amb la dels hospitals, una millora que ja han notat els professionals de la gran majoria dels centres de la sanitat concertada en les nòmines de gener.

El conveni suposa un increment acumulat de les retribucions salarials del 9,7% per al període 2018 fins al 2020, a més, contempla una reducció gradual de la jornada laboral fins arribar a la que existia al 2008, passant de 1.668 hores a 1.620 per als professionals que se’ls hi va incrementar en el seu dia.

Respecte a la incapacitat temporal, amb el nou conveni es complementa el 100% des del primer dia i en tots els casos, una mesura que ja s’està aplicant des del passat mes de novembre. Un altre punt del nou conveni de la sanitat concertada afecta als metges de reforç que realitzen la seva activitat a urgències als quals se’ls incrementa la retribució, a més es preveu la creació d’una comissió a cada centre per abordar el solapament d’infermeria.

I, pel que fa a la conciliació de la vida personal i laboral, s’introdueixen nous elements com l’excedència per conciliació de vida familiar i laboral, s’amplien els supòsits de l’excedència especial per motiu d’estudis vinculats a l’activitat de l’organització i es flexibilitza el gaudiment dels permisos per matrimoni i per malaltia greu.

Origen del conveni

El conveni, signat el novembre de 2018 entre les associacions empresarials La Unió, CAPSS i ACES i els sindicats UGT, CCOO i SATSE, contempla una sèrie d’acords que són fruït d‘un procés de negociació que es va iniciar el 21 de novembre de 2017 a partir d’una plataforma sindical única amb UGT, CCOO, Sindicat Metges de Catalunya i SATSE, i es va signar amb el 86% de la representació sindical i recull un 80% de les peticions sindicals.

Segons expliquen les patronals, la signatura del conveni ha permès que des del mes de novembre del 2018 les retribucions s’hagin incrementat un 1,95% i, el mes de març, es faran efectius els endarreriments salarials del 2018. D’altra banda, a partir del mes de febrer serà efectiu l’increment salarial del 2,25% amb efectes des del mes de gener.

A més,  la Unió Catalana d’Hospitals reconeix,  en un comunicat  que “el conveni és un punt de partida del procés de millora de les condicions laborals dels professionals, actiu principal de les organitzacions i del sistema de salut per oferir una millor atenció la ciutadania”.

Per la seva banda, el sindicat Metges de Catalunya (MC) no va firmar el conveni i ha convocat una nova vaga a la sanitat concertada, del 18 al 22 de febrer, després de la del novembre. De cara a la vaga, les patronals diuen que tenen la voluntat de “mantenir permanentment un canal de diàleg i comunicació obert, franc i fructífer amb tots els col·lectius, entitats i agents socials”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article