La Síndica de Barcelona alerta de la “manca de transparència” i d'“irregularitats” als serveis funeraris

Vilà avisa de les dificultats per accedir a un habitatge i que 3.000 persones “malviuen” al carrer a la ciutat


La Síndica de Greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, ha alertat de la “manca de transparència” en la gestió de serveis funeraris a la ciutat, així com d'“irregularitats” en la prestació per part de Cementeris de Barcelona, S.A. En la presentació de l'informe anual corresponent al 2018, Vilà ha denunciat que no s'informi suficientment els ciutadans sobre quins serveis són obligatoris i quins voluntaris i que no s'especifiqui què implica cadascun d'ells.

A més, la Síndica ha remarcat que la dificultat per accedir a un habitatge és una de les qüestions que més preocupa els ciutadans. Vilà ha denunciat que algunes persones no han rebut les notificacions per accedir a un habitatge de protecció social i que més de 400 persones estan a la taula d'emergència esperant-ne un.

Vilà ha demanat a l'Ajuntament que elabori un informe que especifiqui les taxes de cementiris que sigui “útil per a la ciutadania”. L'informe, segons la Síndica, s'hauria de fer públic en seu electrònica per “garantir la transparència de la informació pública”.

442 expedients a la taula d'emergència

Una altra de les qüestions que ha subratllat la Síndica són les dificultats per accedir a un habitatge a Barcelona. Vilà ha avisat que hi ha 442 expedients valorats positivament que estan a la taula d'emergència a l'espera d'un habitatge. A més, ha demanat a la Generalitat que incrementi el pressupost perquè hi hagi més habitatge social a la ciutat i ha tornat a reclamar que es pugui limitar el preu del lloguer.

Vilà ha apuntat que també s'han detectat incidències a l'hora de comunicar a alguns ciutadans que se'ls havia adjudicat un habitatge de protecció oficial. Segons ha explicat, en alguns casos l'avís queda a les bústies després que l'hagi portat un operador postal, però els actes dels operadors no disposen de la presumpció de veracitat.

La Síndica ha denunciat que unes 3.000 persones “malviuen” als carrers de Barcelona. Ha precisat que un miler dormen al carrer i unes 2.000 ho fan en albergs. En aquest sentit, ha assenyalat que està ultimant una actuació d'ofici per valorar l'eficàcia del model municipal d'atenció a les persones sense llar.

1.729 queixes l'any 2018

La Sindicatura de Greuges de Barcelona ha rebut 1.729 queixes l'any 2018, la majoria referents a qüestions relacionades amb el medi ambient. L'any passat la Sindicatura ha fet 3.604 actuacions, de les quals 1.729 han estat queixes i 1.875 assessoraments i consultes generals. Del total de queixes, 866 han acabat en resolució de la defensora. En 840 ocasions s'ha fet un assessorament tecnicojurídic i en 23 s'ha fet una actuació d'ofici.

La Sindicatura ha rebut queixes sobre diferents qüestions. Els barcelonins han denunciat el soroll dels camions de les escombraries a la nit, però també la impossibilitat de disposar d'un títol provisional mentre s'obté la nova T-16, així com les dificultats per adaptar-se a la nova xarxa ortogonal d'autobusos.

Els problemes que generen els narcopisos al Raval, la venta ambulant no autoritzada, la manca de garanties per atendre els menors no acompanyats, les dificultats en l'accessibilitat a la ciutat o la manca de lavabos públic són algunes de les qüestions que més han denunciat els veïns l'any 2018.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article