Quatre instituts inicien un taller cooperatiu d’escultura comunitària per fomentar la inclusió social

Els centres seleccionats d’Esplugues de Llobregat, Lleida, Salou i Salt reuneixen un alt nombre d’alumnes amb problemes d’inclusió


L’INS Salvador Espriu de Salt (Girona), l’INS Castell dels Templers de Lleida, l’INS Jaume I de Salou (Tarragona) i l’INS Severo Ochoa d’Esplugues de Llobregat (Barcelona) són els instituts seleccionats per Coopgros que han posat en marxa el projecte ‘Treu la teva Bèstia’, un taller d’escultura comunitària per promoure l’activació i la recuperació de les festes populars dirigit a la comunitat educativa dels centres i als barris.

Els quatre instituts participants tenen característiques similars. Tots ells ofereixen cicles i mòduls de formació professional i reuneixen un alt percentatge d’alumnat amb famílies provinents d’altres cultures o amb risc d’exclusió social. Així doncs, a partir de l’escultura d’imatgeria festiva el projecte neix amb la voluntat de fomentar la cohesió social, la dinamització territorial i l’impuls de l’emprenedoria.

Tot i que de la construcció de la bèstia se n’encarreguen els instituts participants i es portarà a terme a les seves instal·lacions, no només els alumnes dels centres es poden encarregar de dissenyar, triar la bèstia i construir-la, sinó que el projecte està obert a tota la comunitat educativa i al teixit social del barri. El darrer dia per presentar un disseny de bèstia és el proper 8 de febrer, a través d’un formulari online.

La bèstia pot ser amb formes antropomòrfiques o zoomòrfiques, de caràcter realista o fantàstic. “L’únic requisit és que la seva construcció sigui factible”, expliquen des de l’entitat. A partir del 9 de febrer, tots els dissenys es mostraran a l’institut perquè la població pugui veure les diferents idees i votar quina és la que més li agrada. La votació es durà a terme de manera presencial al centre educatiu per implicar la gent del territori de forma real i fer comunitat.

Un cop escollida la bèstia es procedirà a la seva construcció amb el suport de mestres de taller. Paral·lelament, es treballarà en la creació d’una llegenda amb el suport d’una antropòloga, una colla tabalera que pugui acompanyar a la bèstia a les seves sortides, així com un ball perquè doni sentit i acompanyi també la bèstia a les sortides, que es durà a terme amb la participació de les escoles de música del barri o de la ciutat.

L’entitat explica que a través de la construcció d’una escultura festiva es vol generar un espai de reflexió sobre les necessitats socials dels barris i també sobre les estratègies per aconseguir que alguns elements festius esdevinguin símbols compartits per tota una comunitat, i així es fomenti la integració i la inclusió social.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article