Save the Children alerta que més d’una quarta part dels infants arreu de l’Estat seran pobres el 2030

La taxa de risc de pobresa i exclusió afecta actualment un 28,3% dels infants en el conjunt de l’Estat espanyol


L'organització Save the Children ha presentat aquest divendres el seu informe ‘El futuro donde queremos crecer’. Las políticas públicas esenciales para el bienestar de la infancia, on analitza quins seran els índexs de pobresa infantil arreu de l’Estat durant la pròxima dècada si no es fa res per posar-hi remei.

En aquesta investigació, l’organització també exposa les seves propostes per revertir la situació i trencar així el cercle de la pobresa hereditària de pares a fills.

Save the Children considera, a més, que els partits polítics haurien de prioritzar la infància en l’actual tramitació del Projecte de Llei de Pressupostos Generals de l’Estat per l’any 2019. Així mateix, demana un compromís polític i social per posar al centre del debat les mesures encaminades a treballar pel benestar dels nens i nenes més vulnerables.

La taxa de risc de pobresa i exclusió (indicador AROPE) afecta actualment un 28,3% dels infants en el conjunt de l’Estat, és a dir, 2,2 milions. “Si no es prenen les mesures urgents estarem condemnant les futures generacions. Les nostres projeccions estimen una taxa de pobresa del 26,5% l’any 2030, un percentatge que continua sent altíssim i inacceptable. Més d’una quarta part dels infants seguiran creixent en la pobresa durant la pròxima dècada. Seguirem pagant en el futur les conseqüències de la nostra miopia actual”, assenyala Andrés Conde, director de Save the Children.

L’organització considera que, amb les polítiques d’infància adequades, el percentatge de pobresa infantil el 2030 hauria de reduir-se fins al 17%, és a dir, descendir un punt percentual per any. “Podem canviar el rumb de la història i construir un futur on els nens i nenes creixin amb totes les oportunitats al seu abast", afegeix Conde.

Save the Children defensa que iniciatives dutes a terme en països com Alemanya, Regne Unit o Dinamarca i extrapolables a Espanya demostren que no es tracta d’un tema de capacitat d’inversió i que mantenir el problema costa més que solucionar-lo, ja que el cost estimat de la pobresa infantil és aproximadament de 5 punts del PIB. L’organització sosté que si no s’aposta per canvis contundents i urgents en les polítiques de l’Estat de Benestar, que s’ajustin a les necessitats de la infància més vulnerable en pobresa, educació, conciliació i salut, la situació no millorarà.

Segons la investigació de Save the Children, la millora de l’ocupació no serà suficient per reduir de forma contundent la pobresa infantil i seguirà arrastrant els problemes que posen en risc la igualtat d’oportunitats i la inclusió educativa. La pobresa infantil seguirà sent una de les principals causes de l’obesitat infantil, de l’abandonament escolar i de la baixa productivitat del mercat laboral. També incidirà en l’empitjorament de la salut dels infants, fet que perpetuarà la baixa productivitat del mercat laboral i l’abandonament escolar i, finalment, les dificultats per la conciliació suposarà que es mantinguin molt baixes les taxes de natalitat.

Augmentar la prestació per fill a càrrec

A l’informe, l’organització proposa una sèrie de mesures per reduir la pobresa infantil amb el convenciment que per revertir una tendència amb tanta inèrcia com la pobresa es necessiten accions potents que empenyin a una direcció radicalment diferent.

Així, Save the Children recomana augmentar la prestació per fill a càrrec i gener un acord ampli perquè les mesures siguin duradores. Les estimacions de l’impacte de la pobresa infantil ens donen una idea aproximada de l’envergadura del problema, que equival a 5 punts del PIB. No obstant, si s’augmentés la prestació dirigida a les famílies més vulnerables, elevant-la dels 24,25 euros actuals a 100 al mes para cada fill o filla, s’invertirien 0,22 punts del PIB (2.400 milions de euros).

Lluitar contra l’abandonament escolar

L’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques estima que l’abandonament escolar primerenc arreu de l’Estat costa al voltant de 17.000 milions d’euros a l’any. Implementar les polítiques que proposa l’organització (reforç educatiu, disminució de ràtios alumne/professor, augment del finançament per a les escoles d’entorns vulnerables) suposa un cost de 7.900 milions d’euros.

Save the Children demana també que es garanteixi progressivament l’accés universal a educació infantil primerenca (de 0 a 3 anys), on el cost per a les famílies variï en funció de la renda, i s’ampliïn les quanties de les beques.

La pobresa afecta aspectes de la salut infantil com l’estat nutricional, la salut mental, la visual o la bucodental. Concretament, l’obesitat infantil afecta especialment els nens i nenes més pobres que s’estima que, per aquest motiu, d’adults guanyaran un 10% menys que aquells infants que no pateixen obesitat. Les alternatives propostes a l’informe per pal·liar aquesta sèrie de problemes assolirien els 231 milions de euros.

D’altra banda, la conciliació familiar és un repte cada vegada més difícil per a les famílies, amb costos tant en la productivitat laboral de les dones, com en les taxes demogràfiques i el benestar dels nens i nenes.

Les dones amb fills tenen una taxa d’atur del 23%

Les dones amb fills o filles tenen una taxa d’atur del 23%, 10 punts més que els homes, i el nombre de naixements es troba actualment en la part més baixa des de 1941. No obstant això, la implementació de totes les polítiques de conciliació (augment dels permisos de maternitat i paternitat, polítiques de 0-3), costaria 4.700 milions d’euros.

A més de les mesures presentades a l’informe, davant de la tramitació del Projecte de Llei de Pressupostos Generales de l’Estat per a 2019, Save the Children proposa “l’Esmena del Futur”. Amb ella es vol sumar a la partida actual la quantitat de 265 milions d’euros per a la millora de la prestació per fill a càrrec per a infants en situació de pobresa. Suposaria un increment de 10 milions d’euros per educació infantil de 0 a 3 anys, 8 milions d’euros per a reforçament escolar i 10,5 milions d’euros a beques.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article