El Síndic crea una comissió amb experts externs per investigar els abusos sexuals a infants en institucions catòliques

Ribó s’ha reunit amb l’Abat de Montserrat i li ha demanat el registre dels infants atesos al monestir durant els darrers anys


“Fins ara l’església catòlica ha tingut una actitud poc transparent davant els casos d’abús sexual a infants en les seves institucions”, ha destacat el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, en la seva compareixença davant els mitjans de comunicació aquest divendres. A més, Ribó ha anunciat la creació d’una comissió “independent amb experts externs” de diferents àmbits i ha demanat “de manera específica” a les autoritats eclesiàstiques que cooperin en la investigació.
 

Sota el paraigües d’aquesta comissió, el Síndic ha anunciat que es durà a terme l’elaboració d’un protocol amb l’objectiu de recomanar “fortament les bones pràctiques necessàries per prevenir els abusos arreu dels establiments religiosos on hi hagi activitats amb infants”.

El Síndic considera que, si bé la lluita contra l’abús sexual infantil és transversal i afecta totes les administracions i entitats civils o religioses, el lideratge efectiu de les polítiques i de les mesures de protecció de la infància i l’adolescència correspon al departament que té atribuïda la protecció de la infància i al Departament d’Educació, “en tant que l’escola és un dels principals espais de la vida dels infants”.

A més, Ribó també ha explicat que dissenyaran accions de polítiques de “reparació de les víctimes dels abusos”. En aquest sentit, el Síndic ha assegurat que “no volem innovar sinó que ens basem en l’experiència de molta altres països”.

Juntament amb el Síndic ha comparegut l’adjunta per a la defensa dels drets de la infància i l’adolescència, Maria Jesús Larios, qui ha assegurat que “les persones que han comés abusos i els responsables que n’han estat encobridors han d’assumir responsabilitats en els diferents ordres”. Així, al marge de les que es puguin derivar en l’àmbit canònic, els membres de l’Església catòlica han de respondre en els àmbits civils i penals que corresponguin.

De moment, el Síndic s’ha reunit aquest dijous amb l’Abat de Montserrat i li ha demanat un registre de tots els infants atesos aquests anys al monestir i les mesures que s’han pres per evitar casos d’abusos sexuals a menors. Ribó ha demanat “transparència i cooperació” en la investigació que ha iniciat la institució.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article