El 97% de les dones enquestades per l'Observatori Noctámbul@s ha patit violència sexual en contextos d'oci nocturn

Un informe posa de manifest que el consum d'alcohol "responsabilitza" les dones de les agressions i, en canvi, "legitima" els homes que les cometen


El 97% de les dones que han participat en una enquesta de l'Observatori Noctámbul@s ha patit algun tipus de violència sexual en contextos d'oci nocturn. Aquest és un dels principals resultats del cinquè informe de l'observatori, un projecte de la Fundació Salut i Comunitat finançat pel Pla Nacional sobre Drogues del Ministeri de Sanitat. Entre altres tipus de violències, el 81,4% de les enquestades ha patit tocaments no consentits i el 44,7% ha estat víctima d'acorralaments.

El document també posa en relleu que el consum d'alcohol en l'oci nocturn "culpabilitza" les dones que pateixen agressions i en canvi "legitima i desresponsabilitza" els homes que les cometen. "Això crea un clima d'impunitat que afavoreix l'exercici d'aquests violències", adverteix la coordinadora de Noctámbul@s, Ana Burgos.

Un 97,1% de les dones enquestades ha patit comentaris incòmodes de caràcter sexual per part d'homes en contextos d'oci nocturn. D'aquestes, la meitat els pateix sempre o molt sovint i la resta, algunes vegades. El 87% ha patit la insistència masculina davant d'una negativa; el 81,4%, tocaments; el 44,7%, acorralaments. Per a la coordinadora de Noctámbul@s, aquests resultats mostren que la violència cap a les dones és "estructural, absolutament freqüent, sistèmica".

Les dades es van obtenir mitjançant una enquesta en línia i que van respondre 1.541 persones, el 73% de les quals dones, la majoria de Catalunya i Madrid. L'enquesta era oberta a tothom i per tant els participants es van autoseleccionar. Per això les autores de l'informe precisen que si bé les dades no són extrapolables al conjunt de la societat, sí que donen pistes de les tendències de les violències masclistes en l'oci nocturn. En el marc de l'informe 2017/2018 també van realitzar una anàlisi qualitativa de 30 entrevistes grupals en profunditat.

L'informe també revela que les dones desenvolupen estratègies d'autocontrol de consum de drogues per evitar patir violències sexuals o que se les pugui responsabilitzar si en són víctimes. L'alcohol continua sent la droga que més es consumeix en contextos d'oci nocturn, tant entre els homes com entre les dones. Un 18% dels homes que van participar a l'enquesta hauria invitat a consumir alguna droga a una altra persona, bàsicament dones, amb la finalitat d'acabar tenint-hi relacions sexuals. En el cas de les dones, un 6% va afirmar haver realitzat aquesta pràctica.

Una de cada cinc dones, violada

Una de cada cinc dones que va respondre l'enquesta, concretament un 22,5%, ha estat violada, amb o sense força física, en algun context d'oci nocturn. L'enquesta també mostra que un 17,5% de les dones ha estat violada en l'últim any sense que l'agressor hagi utilitzat la força física i que, en alguns casos, aquesta situació es repeteix amb freqüència. Noctámbul@s vol trencar amb la imatge del perfil de l'agressor "prototípic" i "començar a problematitzar les actituds masclistes dels homes que surten de festa", recull l'informe.

Segons la percepció de les enquestades, els seus agressors havien consumit "molt" en el 38% dels casos; en la resta, "poc" o "gens". Pel que fa al propi consum, en un 8% dels casos havien consumit "molt i no tenien capacitat de reacció"; en un 37% havien consumit "molt" però tenien capacitat de reacció i en 55% restant, havien consumit "poc" o "gens".

Des de l'observatori posen l'accent en aquestes dades perquè, d'entrada, "desmunten el mite que afirma que la majoria d'agressions són exercides sota l'efecte de les drogues". En segon lloc, Burgos apunta com a hipòtesi que el baix consum registrat entre les dones podria mostrar que algunes d'elles el van ocultar per evitar ser "culpabilitzades" i "responsabilitzades" de l'agressió que van patir.

Un espai públic sense perspectiva de gènere

L'informe, que s'ha presentat en la jornada 'Violències sexuals en entorns festius', a l'Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona, posa el focus també en la configuració física i social de l'oci nocturn i com les dones no senten segur l'espai públic, sobretot quan una zona d'oci és poc diversa. Per això, des de l'observatori proposen que els espais d'oci nocturn donin cabuda a una major diversitat de persones i pràctiques per millorar la percepció de seguretat.

"Les dones no perceben l'espai urbà com un espai segur. També és patriarcal, no té perspectiva de gènere", sentencia Burgos, sobre els resultats de les marxes exploratòries que va fer el Col·lectiu Punt 6 i que recull l'informe. Burgos destaca que moltes vegades les dones modifiquen el recorregut, intenten evitar anar a soles o porten les claus a la mà, entre altres estratègies, per sentir-se més segures, sobretot en zones poc il·luminades o poc concorregudes: "Ens estan dient que nosaltres som responsables d'evitar aquestes violències i que vigilem en l'espai públic, perquè no és nostre".

Víctimes d'agressors

La coordinadora de l'observatori posa èmfasi en la tendència, en el discurs social i mediàtic, a situar el detonant de la violència sexual en la substància consumida. "Tercera víctima de la burundanga", ha llegit Burgos d'un retall de premsa, per continuar: "És víctima de l'agressor. Si ens agredeixen amb una navalla, no diem pas som víctimes de la navalla".

D'altra banda, l'Observatori Noctámbul@s insta a revisar certs discursos que associen les violències sexuals amb la joventut, ja que la majoria de les persones de més de 35 anys enquestades considera que les generacions més joves són més masclistes o violentes que la seva. Les autores de l'informe atribueixen aquesta creença al fet que les violències masclistes s'estiguin visibilitznat i denunciant més ara o a una voluntat de no qüestionar-se, o negar directament, les violències sexuals pròpies i de l'entorn.

L'Observatori Noctámbul@s, un projecte que es va engegar el 2013, també recull que les amistats, els serveis públics de suport i les entitats especialitzades i les feministes són clau per acompanyar les víctimes i situa com a imprescindible elaborar protocols integrals més enllà de les accions puntuals i abordar els aprenentatges de la sexualitat en les campanyes preventives.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article