Una app permetrà enregistrar proves de ciberassetjament perquè famílies i educadors actuïn a temps

L'aplicació, que forma part d'un programa més ampli de prevenció, s'està posant a prova a l'Escola Alegre de l'Hospitalet de Llobregat


Alumnes de primer, segon i tercer de la ESO de l'Escola Alegre de l'Hospitalet de Llobregat han iniciat un programa innovador de prevenció contra el ciberassetjament escolar que, a banda de formació per resoldre de manera alternativa els conflictes a l'aula, inclou l'ús en fase de proves d'una app que permet guardar proves, ja siguin vídeos o fotos, en cas de ciberassetjament. Tot i que la finalitat del projecte no és la denúncia, sinó la prevenció, l'aplicació permet que en cas d'assetjament, i si el menor ho vol, els pares o professors rebin una alerta per actuar de manera anticipada.

En cas que l'assetjament vagi a més, l'app permet que la prova quedi encriptada i custodiada per ser utilitzada en un judici si calgués. “És necessari que els menors estiguin protegits davant els riscos que hi ha a Internet i aquesta app és una cap de protecció més”, destaca la Victòria, mare d'una de les alumnes que participen en el programa.

Els responsables del programa Paktamos de la companyia d'assegurances DAS expliquen que amb les formacions que fan a les aules, en aquest cas a l'Escola Alegre, volen prevenir futures situacions d'assetjament i donar les eines als alumnes per tal que sàpiguen afrontar situacions d'aquest tipus. Així, durant les sessions s'explica als alumnes que es pot i no es pot fer a la xarxa i quins riscos es corren en funció de l'ús que en facin. “Ens expliquen què pot provocar una situació de ciberassetjament i com evitar-ho”, apunta el Marco, alumne de primer de la ESO.

Marta Figueras, directora de l'oficina de transformació digital de DAS Seguros, l’empresa que desenvolupa l’aplicació, assenyala que durant les formacions per prevenir situacions d'assetjament van detectar que els conflictes generats a les xarxes socials creaven “incertesa” entre els professors perquè no sabien com gestionar-los. És aquí on van decidir desenvolupar l'app Proofup, que va néixer per ser “una eina més, complementària a la formació, per detectar situacions de ciberassetjament i actuar de manera preventiva”.

L'app, que va rebre el premi del d-Lab del Mobile World Congress en l'edició passada com a millor programa per lluitar contra el ciberassetjament gràcies a la tecnologia mòbil, permet que el menor gestioni de forma autònoma qualsevol cas d'assetjament, tant si és contra ell o contra un company. D'aquesta manera, l'app permet guardar qualsevol prova gràfica que demostri l'assetjament i, si ho considera oportú, compartir-ho amb la família o els professors. A més, l'aplicatiu permet que la família pugui geolocalitzar els seu fill o filla, si aquest ho permet, i enviar alertes en situacions de risc.

Jordi Arrufí, director del programa d'innovació social del Mobile World Capital, explica que van premiar l'app perquè demostra com la tecnologia pot ajudar a combatre l'assetjament escolar i, a més, fer-ho d'una manera molt poc intrusiva i deixant sempre la iniciativa al menor. En aquest sentit, també n'ha destacat que és un bon complement a la formació i una bona manera d'implicar les famílies. “De vegades parlar de segons quines coses a casa és difícil i la tecnologia pot ajudar”, argumenta.

La Glòria, mare d'una alumna de tercer de la ESO a l'Escola Alegre, celebra que el centre participi en aquesta prova pilot perquè la xarxa amaga molts perills per als menors i "tota ajuda és poca" per protegir-los. En aquest sentit, recorda que als 14 anys "els nois i noies no tenen la capacitat de filtrar tota la informació que reben i gestionar segons quins tipus de situacions". També posa en valor el fet que els menors puguin denunciar casos d'assetjament amb l'app i fer partícips als pares. "La lluita contra l'assetjament ha de ser una tasca compartida per les famílies, els professors i els mateixos menors", rebla.

De la seva banda, els alumnes agraeixen que se'ls formi per evitar situacions d'assetjament i veuen l'app com una eina preventiva més al seu abast. Aquí, recorden que l'escola ja fa temps que va posar en marxa la figura del guaita, alumnes de les diferents classes que apunten les situacions d'assetjament que detecten en una llibreta i que després les comenten amb els professors per veure com actuar.

“Amb l'app es pot fer el mateix que fan els guaites però de manera anònima i, en cas que vulguis, demanar ajuda als professors o als pares”, destaquen. La prova pilot a l'Escola Alegre es mantindrà fins el mes de maig quan es farà una avaluació dels resultats obtinguts.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article