Incrementen els diners de butxaca per a les persones amb discapacitat derivada de malaltia mental que viuen en residències

Aquesta mesura beneficia a més de 2.200 usuaris dels serveis de llar amb suport i llar residència


El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha incrementat els diners per a despeses personals o de butxaca per a les persones amb diversitat funcional derivada de malaltia mental que viuen en serveis residencials, concretament, en serveis de llar amb suport i llar residència.

L’increment és de 166 euros mensuals en el cas de llar residència i de 66 euros en el cas de llar amb suport. “L’objectiu d’aquesta mesura és afavorir encara més l’autonomia de les persones usuàries d’aquests serveis i potenciar la vessant comunitària”, ha afirmat el secretari d’Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies, que assenyala també que “la possibilitat de disposar de més diner de butxaca contribueix a tenir més llibertat i més responsabilitat, elements essencials per a la seva autonomia i dret a decidir”.

En la determinació de la participació de la persona beneficiaria de les prestacions de servei no gratuïtes se li ha de garantir una quantitat dels seus ingressos per a despeses personals. Aquest import és conegut com a diners de butxaca i el seu càlcul, que varia segons el tipus de servei, està referit a l'Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC), actualment fixat en 7.967,73 euros anuals. 

En el cas de les persones amb problemàtica social derivada de malaltia mental, aquest increment passa de del 75% al 100% en el cas llar amb suport i del 50 al 60% en llar residència. Això significa que hi haurà una proporció més elevada de persones usuàries d’aquests serveis amb copagament zero, que podrien passar de disposar 497,98 euros mensuals a 663,98 euros per les seves despeses personals, en el primer cas, i de 331,99 euros mensuals a 398,39 euros, en el segon cas.

Així, aquest augment implica que l’aportació de l’Administració en el finançament d’aquestes places residencials s’incrementa en gairebé 2,5 milions d’euros fruït de la disminució equivalent en copagament dels usuaris.

Es calcula que aquesta mesura beneficia a més de 2.200 usuaris i usuàries dels serveis de llar amb suport i llar residència per a persones amb problemàtica social derivada de malaltia mental.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article