Catalunya recupera, per fi, els articles suspesos de la llei contra els desnonaments i la pobresa energètica

El Tribunal Constitucional desestima els recursos del govern espanyol que impugnaven el lloguer social i la cessió obligatòria d'habitatges dels bancs


Catalunya ha recuperat, aquest dilluns, els articles suspesos de la llei contra els desnonaments i la pobresa energètica (Llei 24/2015) després que el Tribunal Constitucional hagi desestimat els recursos del govern espanyol que impugnaven dos articles d’aquesta llei, concretament el 5 i el 7, que fan referència al lloguer social i la cessió obligatòria d'habitatges dels bancs.

La llei contra els desnonaments i la pobresa energètica estava impugnada des de feia quasi tres anys pel Govern de Rajoy. Ara, el Tribunal Constitucional ja ha notificat al govern espanyol i a la Generalitat la sentència, amb data del 31 de gener, en què accepta el desistiment del recurs que van acordar ambdós governs i que el Consell de Ministres va ratificar el novembre passat.

En un comunicat, les entitats socials celebren la recuperació “d’eines tan imprescindibles i demostradament efectives” com l'obligació, d’una banda, de fer una oferta de lloguer social per part de grans tenidors a persones afectades per execucions hipotecàries i desnonaments per impagament de lloguer, i d’altra banda; de la cessió obligatòria d'habitatges buits propietat de grans tenidors a l'Administració pública per tal de poder ampliar el parc d'habitatge per a lloguer social.

Actualment el parc d’habitatge és del 2%, lluny del 15% que és el mínim necessari per garantir la cohesió social. La llei 24/2015 és nascuda de la iniciativa popular, que es va engegar el 2014 amb gairebé 150.000 signatures i que va ser aprovada per unanimitat al Parlament de Catalunya.

Les entitats socials reclamen l’aplicació “urgent” de la llei

Les entitats socials exigeixen a la generalitat, de manera prioritària, l’aturada de tots els desnonaments que afecten a persones en situació d'exclusió residencial. A més, li demanen al Govern que signi els convenis amb les subministradores per tal de condonar els deutes que les famílies no poden assumir.

Per facilitar la tasca dels jutjats, la PAH ha elaborat una “guia bàsica” per a la seva aplicació. Les entitats del grup promotor d'aquesta llei, han assegurat que estaran “pendents i mobilitzats” perquè no es doni cap desnonament, que els grans tenidors cedeixin el seu habitatge i que les administracions públiques protegeixin les persones. Per això, han començat a organitzar mobilitzacions, i el proper 20 de febrer, totes les PAHs de Catalunya es concentraran als jutjats i ajuntaments per exigir l'aturada per llei dels desnonaments de famílies vulnerables.

Per la seva banda,  la Taula del Tercer Sector Social celebra la decisió del Tribunal Constitucional i insta a recuperar la resta de lleis socials encara tombades, com la Llei 22/2010 del Codi de consum de Catalunya per a la millora de la protecció de les persones consumidores en matèria de crèdits i préstecs hipotecaris, vulnerabilitat econòmica i relacions de consum; la Llei 14/2015 de l’impost sobre els habitatges buits i de modificació de normes tributàries i la Llei d’Urbanisme 3/2012, i la Llei 21/2017 de l’Agència Catalana de Protecció Social.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article