Un ‘Erasmus’ per la solidaritat: com fer-se voluntari europeu?

La Comissió Europea dona un nou impuls al Cos Europeu de Solidaritat, el paraigües sota el qual s’agrupen vuit programes de voluntariat


El “proper Erasmus” per als joves europeus consistirà a fer de voluntaris en alguna de les entitats de l’acció social que treballen arreu d’Europa. Així defineix el comissari europeu d’Ajuda Humanitària i Gestió de Crisi, Christos Stylianides, el Cos Europeu de Solidaritat (CES), el paraigües sota el qual s’agrupen vuit programes de voluntariat europeu. La Comissió Europea (CE) ha decidit donar un nou impuls al programa creat el 2016 i, per això, ha invertit 300 milions d’euros fins ara i espera, en el proper trienni, invertir 1.800 milions.

La intenció és que la iniciativa sigui coneguda pels joves, i cada vegada n’hi hagi més que decideixin ampliar la seva experiència professional i personal fent un voluntariat fora del país d’origen. En aquesta nova convocatòria, que es va celebrar a l’octubre de l’any passat, s’han aprovat 27 projectes d’entitats catalanes, que beneficien 61 persones voluntàries. En total, s’han invertit en aquesta primera tongada 416.989 euros només a Catalunya. Ara, esperen que en properes convocatòries s’hi sumin més entitats i persones.

Tal com ha resumit la secretària d’Infància, Adolescència i Joventut, Georgina Oliva, el programa es desplega per assolir tres objectius: fomentar la solidaritat, impulsar l’ocupació dels joves i motivar l’intercanvi i la diversitat. Als joves d’entre 18 a 30 anys que guanyen la beca se’ls paga el viatge d’anada i tornada, se’ls proporciona pràctiques de voluntariat en projectes d’acció social o cooperació, algunes vegades fins i tot arreu del món, quan hi ha alguna emergència, com ara en catàstrofes naturals, allotjament i un sou de manutenció.

 

La CE va engegar el 1997 el primer programa de voluntariat per a joves. Des del primer moment, les entitats catalanes han demostrat el seu dinamisme i han aprofitat aquestes convocatòries. Així, si la població juvenil de Catalunya representa un 14% del total estatal, les associacions catalanes han estat rebent entre un 25% i un 27% de les subvencions que la Comissió destina a l’Estat. Concretament, entre 2014 i 2018, l’anterior programa de promoció del voluntariat de la CE, anomenat Erasmus+/Joventut en Acció, va donar cobertura a 380 projectes d’entitats catalanes, que van rebre un total de 6.878.183 euros.

Alemanya, França, Holanda, Bèlgica i Itàlia han estat les destinacions més sol·licitades, tot i que darrerament s’ha notat un creixent interès per les realitats de països de l’est d’Europa i del Caucas. Pel que fa a l’àmbit del voluntariat, el més sol·licitat és el social, però també hi ha joves que han fet un voluntariat relacionat amb el medi ambient, la cultura o la recerca biomèdica. Catalunya és la segona comunitat, després d’Andalusia, que més joves i projectes ha aportat, tradicionalment, a aquests programes.

L'Adele és una jove italiana que va fer el seu voluntariat europeu a Barcelona, on s'ha quedat a viure | Redacció

“Ens ajuntem voluntaris en diferents moments de vida”

L’Adele és una jove italiana que treballa a l’Associació Mundus i, fa dos anys, va ser voluntària europea. L’entitat no només ofereix els seus propis programes d’acció social, en els quals participen els voluntaris del Cos Europeu de Solidaritat, sinó que també coordina la seva repartició en altres entitats del territori. Així és com Mundus va fer d’enllaç amb la Fundació Mans a les mans, on l’Adele va estar-s’hi sis mesos en un programa per a infants i joves en risc d’exclusió. Després, es va quedar a Barcelona, treballant per l’Associació Mundus, on ajuda altres voluntaris a adaptar-se a la ciutat.

“Acabava d’acabar la carrera i no tenia molt clar de què treballar. Vaig començar a buscar ofertes per internet i, al final, una amiga em va passar l’enllaç al programa europeu. Vaig fer diverses videotrucades amb l’Associació Mundus, i vaig venir cap a Barcelona”, detalla somrient. Al principi, reconeix, anava amb força precaucions, perquè coneixia bé el projecte, però després es va enamorar de Barcelona, de la tasca que realitzava a Mans a les mans i, de l’ajut que va rebre de Mundus.

“Quan arribes necessites un suport per adaptar-te a la ciutat, per conèixer l’idioma i aprendre a fer les tasques que et demanen. Ens ajuntem persones amb diferents moments de vida. Per això, hi ha diverses persones que et donen suport, una mena de tutoria”, detalla l’Adele, que ara forma a tots els voluntaris que arriben a Catalunya a través de Mundus.

El Luis va ser voluntari europeu a Malta | Redacció

“Vaig viure l’experiència amb moltes emocions”

El Luis, que és de Mollerussa, va fer el voluntariat a Malta. Ha estudiat educació social, però fa un any no tenia massa experiència laboral i estava en un moment de creixement personal. Treballava al Grup Alba i, des de l’entitat, li van aconsellar de fer una estada a l’estranger.

“Vaig estar-hi un any sencer i treballava ajudant persones amb discapacitat, millorant la seva autonomia, desenvolupant jocs d’estimulació amb infants. Era el que volia fer. Ho vaig viure amb moltes emocions. En aquell moment, jo m’estava buscant i em va anar bé”, explica el jove, que va compartir el pis amb dos companys voluntaris també, una noia de Turquia i un noi de França.

Durant la seva estada, afirma, va fer moltes amistats, algunes de les quals encara conserva, i té alguns companys que fins i tot s’hi van quedar a viure, a Malta. De fet, la seva parella actual, que és de Portugal, va ser també voluntària del programa, aquest cop a Catalunya, i va decidir quedar-s’hi. Ara, tots dos segueixen treballant al Grup Alba. “Animo els joves que facin l’estada. És un acte de maduresa, trenques moltes barreres. Durant l’estada, tens dies de tot, alguns dies és fantàstic i d’altres només et dona maldecaps, però és una experiència molt enriquidora”, assevera.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article