El Govern crea un observatori per analitzar la resposta judicial i les mesures penals per violència masclista

L'organisme oferirà formació específica per als professionals dels jutjats

El Consell Executiu del Govern ha aprovat aquest dilluns la creació de l’Observatori Català de la Justícia en Violència Masclista. El nou òrgan n’analitzarà la resposta dels òrgans judicials, dels serveis penitenciaris, de la justícia juvenil, de les mesures penals alternatives i del servei d’atenció a la víctima amb l’objectiu de millorar-ne l’efectivitat i de contribuir a la lluita contra la violència masclista. L’observatori farà recerca i investigació amb metodologia acadèmica i proporcionarà conclusions per a la millora de les polítiques públiques de prevenció, atenció i tractament de la violència masclista. També oferirà formació específica adreçada als professionals que treballen als jutjats i als que ho fan en tot l’àmbit de l’execució penal a Catalunya.

Les primeres recerques analitzaran les ordres de protecció, la percepció de la víctima i de la resta d’actors implicats en un cas de violència masclista, i els sistemes de recollida i explotació de dades de l’estadística judicial i de l’execució penal. Els primers resultats d’aquestes investigacions estaran disponibles a finals d’aquest any. Així ho ha explicat la consellera de Justícia, Ester Capella, durant la roda de premsa d'aquest dilluns a la tarda, posterior al Consell Executiu, que s'ha celebrat aquest migdia -de manera excepcional, ja que dimarts comença el judici de l'1-O.

Capella ha destacat que el nou Observatori permetrà analitzar els jutjats especialitzats, els serveis penitenciaris i els d'atenció a la víctima. L'objectiu, doncs, és revisar tots els òrgans implicats amb la voluntat d'erradicar la violència masclista, treure'n conclusions i millorar els protocols que ja hi ha. "És un pas endavant, per nosaltres és molt important analitzar les dades que teníem", ha valorat.

Formació per a més de 1.500 professionals

El càlcul inicial és que l’Observatori formarà més de 1.500 professionals en dos anys. En l’àmbit de l’Administració de justícia s’hi inclouen els treballadors dels jutjats especialitzats en violència de gènere dels àmbits civil i penal, així com els seus magistrats, jutges i lletrats, a banda del personal de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya. En l’àmbit de l’execució penal, la formació anirà adreçada als equips d’atenció a la víctima, als especialistes en el tractament dels penats als centres penitenciaris i de justícia juvenil, i als equips que dissenyen i gestionen les mesures penals alternatives a l’ingrés a la presó.

L’Observatori Català de la Justícia en Violència Masclista el presidirà la consellera de Justícia, i la vicepresidència recaurà en la directora del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE). Comptarà amb els responsables dels diversos àmbits competencials del Departament de Justícia, a més de representants dels departaments de Treball, Afers Socials i Famílies, del d’Interior, l’Institut Català de les Dones, el Consell de l’Advocacia Catalana, el Consell de Col·legis de Procuradors dels Tribunals, la Fiscalia i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. La reunió de constitució de l’Observatori està prevista per al març.

El nou Observatori depèn del Departament de Justícia i s’integra al CEJFE, que és el 'think tank' de la Generalitat per a la justícia i l’execució penal, que ja té entre les seves funcions les d’investigar, estudiar i divulgar les matèries relatives a l'àmbit de les competències del Departament. El pressupost inicial d’aquesta iniciativa és de 430.000 euros.

A Catalunya hi ha 53 jutjats que assumeixen els casos de violència masclista, 19 dels quals s’hi dediquen amb caràcter exclusiu. En conjunt, en aquests jutjats hi treballen 499 professionals. Durant el 2017, han resolt més de 30.000 casos. Segons el Departament d’Interior, el 2018 van morir 7 dones a mans de les seves parelles.

El perfil dels condemnats a presó per un delicte de violència de gènere respon al d’un home (98,2%) amb fills (88,6%). Pràcticament no n’hi ha cap que tingui antecedents familiars d’activitat delictiva. Els interns condemnats per violència masclista entren per primer cop a presó, i ho fan amb una edat entorn dels 35 anys, per complir una condemna curta, d’un màxim de dos anys (91,1 %). 1 de cada 4 reincideix.

El perfil dels penats que no entren a la presó perquè compleixen una mesura penal alternativa és molt similar. La mesura penal alternativa més imposada per delictes de violència masclista és un programa formatiu (55,7%) seguit de la pena de treballs en benefici de la comunitat (39,3%), amb una durada d’entre sis mesos i un any. En aquest cas, reincideixen en 1 de cada 4 casos.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article