Excloure els infants de l'educació sexual “deixa sense protecció” els més vulnerables, segons els experts

L'ONG Sida Studi reclama que les nenes i els nens puguin decidir sobre les seves sexualitats i que no pateixin cap discriminació


L'ONG Sida Studi reclama el dret a l'educació sexual des de la infància per construir una “societat equitativa” i “sense violències masclistes”. En motiu del Dia Europeu de la Salut Sexual i Reproductiva, el 14 de febrer, aquest dijous, l'entitat reivindica la “necessitat” de rebre educació en aquest àmbit durant tota la vida i que les nenes i els nenes puguin decidir sobre les seves sexualitats i que no pateixin cap discriminació que hi estigui relacionada.

Sida Studi considera que la dicotomia entre sexualitat i infància “s'ha traduït en una regulació dels drets sexuals com a àmbit exclusiu del món adult i ha implicat l'aïllament” d'aquesta primera etapa de la vida i alerta que la “conseqüència més greu és que es deixa sense protecció un grup en condició d'extrema vulnerabilitat”.

Per a l’organització, és “important vincular les sexualitats a la salut, al benestar i als drets sexuals, com el el dret a explorar la nuesa, el cos, la identitat de gènere, a preguntar sobre sexualitat o a dir ‘no’“. L'entitat assenyala que l'educació sexual permet “generar consciència dels drets propis”, “confiança” i l'“actitud” que el cos i la sexualitat “pertanyen” a cada persona.

L'ONG alerta que no parlar a casa de sexualitat o canviar el canal quan surt una escena eròtica, per exemple, contribueix a construir “missatges implícits que poden generar sentiments com la vergonya i la culpa” i per això demanen “parlar obertament sobre sexualitats, en positiu i amb continguts adequats per a cada edat”. Sida Studi assenyala que l'educació sexual ha de basar-se en la coeducació per atendre “les desigualtats de gènere i corregir-les”.

També adverteix que vincular l'educació en aquest àmbit “a l'edat d'inici de determinades pràctiques només referma la construcció social d'unes sexualitats vinculades a pràctiques com ara la penetració vaginal”. Això comporta, subratlla l'entitat, "oferir una mirada exclusivament heterocentrada i coitocèntrica que exclou les sexualitats de moltes persones".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article