Un estudi en què participa la UdL revela nous mecanismes per lluitar contra la metàstasi del melanoma

La recerca assenyala que les cèl·lules de melanoma agressiu són capaces de manipular el sistema immune en benefici seu


La inhibició d'una proteïna anomenada Miosina tipus 2 pot ajudar a frenar la metàstasi del melanoma, el càncer de pell més perillós, segons revela una recerca en què han participat investigadors de la UdL i l'IRBLleida. L'estudi, liderat per la catedràtica Victoria Sanz-Moreno del Barts Cancer Institute de la Universitat de Londres, posa de relleu que les cèl·lules de melanoma agressiu són capaces de manipular el sistema immune en benefici seu.

Com a resultat, un tipus de glòbuls blancs anomenats macròfags que haurien de reconèixer i destruir les cèl·lules canceroses acaben afavorint el creixement i la propagació del tumor, segons expliquen des la UdL. La recerca l'ha publicat la revista científica Cell.

En circumstàncies normals, els macròfags “ajuden a eliminar les cèl·lules canceroses i combatre els agents infecciosos”. El melanoma agressiu “allibera senyals específics que atrauen cèl·lules immunes cap al tumor, alterant el seu entorn i reeducant les cèl·lules immunes per créixer i propagar-se”, segons informa la UdL.

L'equip ha descobert que l'alliberament d'aquests senyals immuno-moduladors de les cèl·lules cancerígenes “està controlat” per la miosina tipus 2, que “juga un paper important” en la remodelació de la forma de les cèl·lules (citoesquelet), intervenint també en la migració cel·lular.

Finançats pel Cancer Reseach UK, els investigadors han pogut bloquejar l'alliberament d'aquests senyals que reprogramaven les cèl·lules immunes, evitant la progressió del càncer. “Inhibint la Miosina tipus 2 hem pogut reduir el creixement i la disseminació del melanoma”, asseguren.

En futures recerques, volen combinar medicaments que bloquegen tant la migració i la invasió de cèl·lules canceroses amb les immunoteràpies i les teràpies dirigides. L'equip també investigarà el paper del citoesquelet de les cèl·lules en la regulació de les respostes immunològiques en els tumors.

La recerca ha comptat amb la participació dels catedràtics de la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida (UdL) i investigadors del grup de Patologia Oncològica de l'IRBLleida-UdL, Xavier Matias-Guiu i Rosa Maria Martí. Aquests experts també treballen a l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova, a les àrees d'Anatomia Patològica i Dermatologia.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article